Gyengülés várható a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,89 pontos emelkedéssel, 28 931,62 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékhez képest ez 0,01 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

Kisebb negatív korrekció követheti a pénteki emelkedést hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén.

Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője szerint a várható gyengülést egyrészt az amerikai piacok elbizonytalanodása indokolja, az amerikai tőzsdeindexek a viszonylag kedvező makrogazdasági adatok ellenére sem képesek emelkedni. Másrészt a BUX a nyitásban korrigálhatja a pénteki, zárás előtti emelkedést.

Az elemző a Mol és az OTP árfolyamában is csökkenést valószínűsít, és hasonlóra számít a gyógyszergyártók piacán is a dollár gyengülése miatt. Megjegyezte, hogy a Mol esetében továbbra is bizonytalansági tényezőt jelent, ha valamelyik nagyobb piaci szereplő újabb megbízással jelentkezik, illetve ha friss hír jelenik meg a társasággal kapcsolatban.

Saját részvény ügyletek

A Mol június 29-én 449 908 darab saját kibocsátású részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 27 658 forintos átlagárfolyamon- közölte az olajtársaság. A tranzakciót követően a társaság 9 379 116 darab "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú Mol részvényt birtokol.

A Mol június 22-én jelentette be, hogy saját részvény vásárlási programot indít. A saját részvényekre vonatkozó 10 százalékos korlátozás miatt a Mol megegyezést írt alá az OTP Bankkal 8.757.362 darab saját részvény kölcsönadásáról. A kölcsönadás után a Mol birtokában 2.141.163 darab "A" sorozatú és 578 "C" sorozatú törzsrészvény maradt. Ez lehetővé tette, hogy további saját részvényeket vásároljon a piacon. Az OTP Banknak a Molban fennálló közvetlen és közvetett befolyása 9,098 százalékra, 9.752.158 darab részvényre emelkedett.

A sajátrészvény-vásárlási programot a Mol a tőkeszerkezet optimalizációjával indokolta, ám piaci szakértők az osztrák OMV Mol-részvény vásárlásával hozták összefüggésbe. Az OMV a múlt hét hétfőn 8,6 százalékot szerzett a magyar olaj- és gázipari társaság alaptőkéjéből, így 18,6 százalékra növelte részesedését a Molban. Kedden a szintén osztrák BA-CA is vásárolt 5,94 százaléknyi Mol-részvényt, közlése szerint ügyfele számára, akinek kiléte egyelőre ismeretlen. A piacon úgy vélik, hogy a a BA-CA vásárlás mögött is az OMV áll, ezt azonban az OMV cáfolta.

A Molnak a birtokolt saját részvényeken és az OTP-nek kölcsönadott részvényeken túl vételi opciója van 8,2 százaléknyi Mol-részvényre, amelyek jelenleg a BNP Paribas-nál vannak. A Mol ezen kívül a Magnolia Finance Ltd.-nek is eladott 5,5 százaléknyi saját részvényt 2006 márciusában úgy, hogy vételi opciót is kötött a visszavásárlásra.

Amennyiben a Mol a jelenlegi saját részvény vásárlásokkal eléri a 10 százalékot, úgy az opciókkal és kölcsönadott részvényekkel együtt már 32,8 százalék fölött rendelkezik majd.

A Trigon Active Alpha Fund 9,814 százalékról 10,046 százalékra növelte a - szavazati arányban mért - befolyását a Rába Járműipari Holdingban. Az észtországi, Tallinnban bejegyzett alap 30 ezer darab Rába részvényt vásárolt június 29-én. A tranzakció után 1 294 771 darab részvénnyel rendelkezik, ami az alaptőke 9,61 százalékának felel meg.

A Richter Gedeon Nyrt. 7 112 darab saját részvényt vásárolt tőzsdén kívüli forgalomban. A társaság saját részvény állománya június 28-án 26 079 darab. A társaság közölte továbbá, hogy saját részvényeiből 14.020 darabot adott át a bónuszrészvény program jogosultjai és a kimagasló teljesítményt nyújtó alkalmazottak részére.