Szlovák hőerőmű veszélyezteti Tokajt

Vágólapra másolva!
Magyarországon és Szlovákiában is heves tiltakozást váltott ki annak a széntüzelésű hőerőműnek a megépítési terve, amelyet a magyar határ közelében, Sátoralajújhelytől légvonalban húsz kilométernyire, Tőketerebesen (Trebisov) építenének. A tervezett erőmű Tokajt veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

Szlovákia legnagyobb széntüzelésű hőerőművét a világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai borvidék tőszomszédságában akarják megépíteni - derül ki egy tegnap kiadott közleményből.

Sátoraljaújhelytől légvonalban húsz kilométerre Tőketerebesen (Trebisov) épülne meg az erőmű, amelynek 163 méter magas kéményeiből évente 4 millió tonna szennyezőanyag jutna a levegőbe - tartalmazza a dokumentum, amely szerint "ráadásul az uralkodó szélirány miatt mindez magyar területen, és pont a tokaji borvidék ültetvényein csapódna le".

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere levélben fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, a magyar európai parlamenti képviselőkhöz, a Greenpeace környezetvédő szervezethez és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz, hogy segítsenek megakadályozni az erőmű megépítését, amely ellen egyébként komoly tiltakozás kezdődött a szlovák oldalon is.

Az erőmű építésével kapcsolatosan a tokaji borosgazdákat a polgármester, egy egyébként más témában rendezett fórumon tájékoztatja majd 2007. július 4-én.

A szlovákiai Marián Kolesár volt az egyik - egy ottani civil szervezet részéről -, aki megkereste a hegyaljai polgármestereket. Ő rendelkezik azzal a hatástanulmánnyal és tervdokumentációval, amelyet a Kassai Műszaki Egyetem készített a beruházó érdekcsoport megrendelésére.

A polgármesteri hivatal úgy tudja, hogy a terebesi képviselő-testület július 10-én határoz arról, hogy hozzájárulnak-e az erőmű megépítéséhez, amely szerintük tönkre teheti a teljes tokaji borvidéket.