Eladják a Hiltont 26 milliárd dollárért

Vágólapra másolva!
Egy észak-amerikai vagyonkezelő cég forintba átszámítva, mintegy 4700 milliárd forintos ajánlatot tett a Hilton szállodaláncra. A cég komoly lehetőséget láthat a 2800 darab Hilton hotelben, mivel alaposan ráígért a jelenlegi részvényárfolyamokra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Blackstone befektetési csoport megveszi a Hilton Hotel-láncolatot 26 milliárd dollárért, méghozzá készpénzben. Az alku értelmében a Blackstone minden Hilton Hotel részvényért 47,50 dollárt fizet, ami mintegy 32 százalékkal haladja meg a papírok keddi záróárát; a cég továbbá átvállalja a láncolat körülbelül 7 milliárd dollárra rúgó adósságát is. A Blackstone szerint az üzletet a Hilton vezetői is jóváhagyták, és az év végéig le is folytathatják azt. A bejelentésre azután került sor, hogy a Blackstone júniusban 4,1 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a New York-i tőzsdén.

A Blackstone jellegű vagyonkezelő cégek tipikusan olyan üzleteket vásárolnak föl, amelyekről úgy tartják, hogy az aktuálisnál sokkal jobb lehetőségeik vannak, és hogy majd nyereséggel tudják tovább adni. A Blackstone máris bejelentette, hogy szándékában áll a Hilton-üzlet növelése. A Blackstone társaságnak komoly szállodai portfoliója van, több mint 100 ezer szállodai szobával rendelkezik az Egyesült Államokban és Európában. A Hilton lánchoz mintegy 2800 szálloda tartozik 480 ezer szobával 76 országban, 100 ezer alkalmazottal. A társaság árbevétele tavaly meghaladta a 8 milliárd dollárt.

A Hilton szállodaláncot 1919-ben alapította Conrad Hilton, a botrányairól elhíresült amerikai színésznő, a Hilton-örökös Paris Hilton dédapja. Nagyapja, Barron Hilton 5,3 százalékkal részesedik a cégben. A Hilton globális hálózatát 42 év után 2006-ban egyesítették ismét egy cégben. A szakadásra 1964-ben azért került sor, mert a HHC az összes tengeren túli hotelt eladta, hogy az USA piacára koncentrálhasson.