Noha az egységes ingatlanadóról szóló jogszabály - a pár nappal ezelőtti bejelentésnek megfelelően - már a jövő év elején életbe léphet, ténylegesen fizetni csak egy évvel később kell majd. Munkacsoport alakul a részletek kidolgozására.

Legkorábban 2009-től vagy még később lehetne bevezetni az ingatlan típusú adókból összevont új, általános ingatlanadót, a luxusadó értékhatára azonban már 2008-tól csökkenhetne - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

Munkacsoport alakul arra, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne egyszerűsíteni, egységesíteni az ingatlanhoz kötődő adókat. Ez egy hosszabb munka lesz, amelybe bevonjuk az önkormányzatokat is - közölte a frakcióvezető.

Lendvai Ildikó szerint egy ilyen összevont adó bevezetése legkorábban 2009-ben vagy később lehetséges. Kérdésre válaszolva az egységesített adó kapcsán közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy a jogszabályok előbb megszületnek. Ez hasznos lenne - folytatta -, mert az önkormányzatoknak saját szabályzatukat ki kell dolgozniuk, de a valódi bevezetés nem történhet meg 2009 előtt.

Arra a kérdésre, hogy az ingatlanadó vonatkozna-e a közintézményekre, Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte: ezek azok a részletek, amelyeket a következő hetekben, hónapokban dolgoznak ki.

Lendvai Ildikó ezzel kapcsolatban elmondta: mivel ez önkormányzati bevétel, mentességeket az önkormányzat adhatna, tehát saját intézményeiknek adhatnának mentességet az adó alól. A két politikus szerint ezt az egységes adót nem lenne kötelező bevezetniük az önkormányzatoknak, mint ahogy most sem kötelező az ilyen típusú adó.

Lendvai Ildikó elmondta: a frakció egyetért azzal, hogy 2008. január 1-jétől az eddig luxusadónak nevezett közteher értékhatára 100 millióról 50 millió forintra csökkenjen. Kifejtette: az ingatlanok 50 millió forint fölötti részére vetnék ki ezt az adót. Megjegyezte: lehet, hogy változik az adó elnevezése is.