A közepes cégekkel a tőzsde is nyerne

Vágólapra másolva!
A hazai középvállalatok tőzsdei megjelenése áttörés lehet a BÉT és a magyar tőkepiac fejlődésében - nyilatkozta Horvátha Zsolt, a KBC Securities Magyarország Zrt. jelenlegi, és a BÉT korábbi vezérigazgatója a Világgazdaságnak. Továbbá szerinte igen erőteljes felvilágosító-oktató munkára van szükség a befektetői kultúra fejlesztése érdekében.
Vágólapra másolva!

A privatizáció előtt álló vállalatoknál egyre kevesebb bevezetés megvalósulása várható, bár korábban legtöbbjüknél felmerült a tőzsdei privatizáció - mondta Horváth Zsolt. Pedig az olyan vállalatok, mint az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a MÁV Cargo, a Budapest Airport, a Magyar Posta, a Szerencsejáték Zrt., az MVM tőzsdei bevezetése jelentős előnyökkel járhatna úgy a tulajdonosi, mint közvetve a befektetői kör számára - tette hozzá. A szakember kiváló és követendő példának nevezte többek között a Mol, az OTP, a Richter tőzsdére vitelét.

A hazai magánvállalatok, amelyek már elérték a tőzsdei megjelenéshez szükséges méretet és fejlettséget, növekedésük finanszírozásához hitelek felvételét és nem a tőkepiacot választják, holott megfelelő szabályozási környezettel nemcsak az állami bevételek nőhetnének a "növekedési kényszer" alatt lévő tőzsdei vállalatok eredményéből, de a sokat emlegetett gazdasági átláthatóság is jelentősen javulhatna - emelte ki ugyancsak kritikusan Horváth Zsolt. Véleménye szerint jelentősen bővíthetné a hazai tőzsdei kínálatot, ha a ma még önkormányzati tulajdonban lévő, alapvetően tőkehiánnyal küzdő szolgáltató vállalatok a fejlesztésükhöz szükséges tőkét nemcsak hitelekből, hanem tőzsdei bevezetésen keresztül megvalósuló tőkeemelésekkel valósítanák meg, és az ehhez szükséges szabályozói környezet mielőbb kialakulna.

A lakossági megtakarítások meghatározó hányada még ma is rövid távú, reáljövedelmet nem termelő formákban áll. Ezen a helyzeten csak igen erőteljes felvilágosító-oktató munkával lehet és minél gyorsabban kell is változtatni. Több mint 6000 milliárd forintról van szó, és nagyon nem mindegy, hogy ennek az összegnek mekkora hányada finanszírozza a magyar gazdaságot, a magyar vállalatokat. Horváth Zsolt véleménye szerint a BÉT által megkezdett, ma mintegy 50-60 középiskolában zajló, pénzügyi ismereteket oktató program kiterjesztése, a tantervbe történő beépítése sürgető, elodázhatatlan feladat.