Málta és Ciprus januártól euróval fizet

Vágólapra másolva!
Az EU-tagállamok pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben megadták végső hozzájárulásukat ahhoz, hogy Málta és Ciprus 2008 január elsején bevezethesse az eurót. Ezzel az euróövezet létszáma 15 országra nő. Egy euró 0,585274 ciprusi fontot, illetve 0,429300 máltai lírát ér majd.
Vágólapra másolva!

"Mindkét országnak gratulálok ehhez a sikerhez, amelyet megfelelő politikájuknak köszönhetően értek el, s remélem: az euró bevezetése bátorítást ad majd nekik e politika megőrzéséhez, versenyképességük javításához" - nyilatkozta Fernando Teixeira dos Santos portugál pénzügyminiszter a döntés után. (Jelenleg Portugália látja el az EU soros elnöki tisztségét.)

A két ország eurózóna-felvételét már májusban támogatásáról biztosította az Európai Bizottság, egy hónapra rá pedig az EU állam- és kormányfői is jóváhagyásukat adták e lépéshez. A hivatalos döntést azonban a mostani pénzügyminiszteri tanácskozás hozta meg - igaz, az előzményeket figyelembe véve ez már csak formalitás volt.
Az euróövezeti tagság kritériumai közül Ciprus 1,5, Málta 2,1 százalékos idei deficittel teljesíti azt a feltételt, miszerint az államháztartási hiány a GDP legfeljebb 3 százaléka lehet.

A belső államadósság Cipruson idén 61,5, Máltán tavaly 66,5 százalék körül alakult az előírt 60 százalékhoz képest (az előírás szerint a tagság kellő ütemű közelítés esetében is engedélyezhető). Márciusig tizenkét hónapos átlagban 3 százalék volt az inflációs referenciaérték, ezt Ciprus 2 százalékkal, Málta 2,2 százalékkal teljesíti. A hosszú távú referenciakamat 6,4 százalék volt, ehhez képest Cipruson 4,2, Máltán 4,3 volt a kamat márciusban. Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok közül eddig egyedül Szlovénia lépett be az euróövezetbe, idén januártól. A két mediterrán állam csatlakozásának tapasztalatai hasznosak lehetnek a többi új tagállam számára is.

Június elején, amikor a pénzügyminiszterek előzetesen kedvezően foglaltak állást Ciprus és Málta belépéséről, a magyar tárcavezető, Veres János azt emelte ki: Máltának két év alatt majdnem 4 százalékot kellett ledolgoznia hiányából, hogy euróövezeti taggá válhasson, és ez megtehető volt.