Az EU-pénzügyminiszterek támogatják Strauss-Kahnt

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió pénzügyminiszterei megállapodtak arról, hogy támogatni fogják a korábbi - szocialista párti - francia pénzügyminisztert, Strauss-Kahnt abban, hogy a Nemzetközi Valutalap élére kerüljön - jelentette be a portugál kormány illetékese. Portugália tölti be jelenleg az unió elnöki tisztét.
Vágólapra másolva!

Az IMF vezetőjének személyéről a pénzügyminiszterek kedden döntöttek, egyben abban is megállapodtak, hogy Strauss-Kahn megbízatásának lejártával a nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatói pozícióját sokak számára megpályázhatóvá teszik.Ez a megjegyzés arra utal, hogy az eddigi gyakorlat szerint az Egyesült Államok választhatja ki a Világbank vezetőjének személyét, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának tisztére pedig az Európai Unió tehet javaslatot. Ez az íratlan szabály érvényesült azóta, hogy az IMF a második világháború után megalakult.

Ez alkalommal ezen a gyakorlaton nem tudtak módosítani, mivel az Egyesült Államok már korábban a Világbank élére Robert Zoellicket nevezte ki, egyben jelezte, hogy nem állít ellenjelöltet az IMF élére az unió által kiszemelt személlyel szemben. Bár hétfőn Nagy-Britannia és az IMF vezetése is javasolta, hogy már most, a jelenlegi IMF-vezető, Rodrigo Rato októberi távoztával nyissák meg a lehetőséget más jelöltek előtt is, ezt a javaslatot azonban elvetették a miniszterek.

Az 58 éves Strauss-Kahn az Eurogroup befolyásos vezetőjének, Jean-Claude Junckernek, az euróövezeti pénzügyminiszterek és az Európa Központi Bank tanácskozásain elnöklő vezetőnek, továbbá Németországnak és Hollandiának a támogatását élvezte. A lengyel jelöltnek, Marek Belkának csekély volt a támogatottsága.

A fejlődő országok kifogásolják, hogy az USA és az EU felosztják egymás között a világ pénzügyeinek legfőbb állásait, szerintük ez már nem felel meg a gazdasági erőviszonyoknak.