Pontosabb lesz az uniós élelmiszer-jelölés

Vágólapra másolva!
Július elsejétől új élelmiszer-csomagolási szabályozás lépett életbe az Európai Unióban. Brüsszel a változtatással nemcsak a fogyasztókat szeretné előnyös helyzetbe hozni, hanem javítaná a vállalatok közti versenyt is. A tájékoztatás szélesebb körű és hitelesebb lesz, legkésőbb 2009-től.
Vágólapra másolva!

Az előírások szerint a vevőket nem lehet megtévesztő vagy hamis információkkal vásárlásra ösztönözni, illetve a cégeknek az emberi szervezetet nagy mennyiségben hátrányosan érintő összetevőkről is világosan kell nyilatkozniuk - írja a Világgazdaság.

Az EU-elvárások szerint az élelmiszer-ipari cégeknek új tápérték-jelölési rendszert kell alkalmazniuk, amely a vásárlók pontosabb tájékoztatását szolgálja. A tápértéktartalmon kívül ezután fel kell tüntetniük az úgynevezett irányadó napi beviteli értéket is, amely százalékos arányszámot jelöl. Azt fejezi ki, hogy egy felnőtt ember kiegyensúlyozott napi étrendjéhez szükséges kalóriából, cukorból, zsírból, telített zsírsavból és nátriumból az adott termék mennyit tartalmaz. Ez érthetőbb és kézzelfoghatóbb információt nyújthat a fogyasztóknak az áruválasztáshoz.

A másik lényeges uniós változtatás az élelmiszerekre vonatkozó "különleges gyártói állítások" (például szívbarát, cukormentes termék) jelölését és tartalmát szabályozza. Ezután a cégeknek megfelelő - akár külső szervezetek, laboratóriumok által kiállított - tanúsítványt kell felmutatniuk állításaik igazolására. E dokumentumok a vállalkozásoknál eddig is megvoltak, de a korábbi szabályozás visszaélésekre is alkalmat adhatott. Esetenként előfordulhatott, hogy a tanúsítványok nem voltak kellően megalapozottak, és a hatósági kontrollal szemben is merülhettek fel kifogások. Ezután a hivatalos ellenőrzések is szigorúbbá válhatnak.

Az uniós szabályozás növeli az élelmiszergyártók felelősségét, és jobb eligazodási lehetőséget teremt a fogyasztók számára - közölte Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöki tanácsadója. A 2009-es határidő azt jelenti, hogy a változtatások nem okozhatnak gondot a hazai vállalkozásoknak. E moratórium elegendő idő lehet a felkészülésre, a ma használt címkék "kifuttatására".