Romlott a magyar kormányzás minősége a Világbank szerint

Vágólapra másolva!
Egyre kevésbé hatékony az állam, nő a korrupció és az instabilitás az elmúlt években Magyarországon a Világbank felmérése szerint, amely 1996-2006 között próbálta évre lebontva számszerűsíteni a kormányzati munka minőségét és eredményét hat területen.
Vágólapra másolva!

Magyarország esetében a kormányzati hatékonyság 2002 óta folyamatosan romlik - derül ki a felmérésből, amely szerint ez a mutató öt év alatt a 80 százalék fölötti szintről 70 közelébe esett. A hatékonyság itt a közszolgáltatások és a közigazgatás minőségére, utóbbinak a politikai nyomásoktól való függetlenségére, a különféle politikák kidolgozásának és végrehajtásának minőségére, valamint az azokhoz fűződő kormányzati elkötelezettség hitelességére utal - írja a Világgazdaság.

A kormányzat elszámoltathatósága - amely a kormány megválasztásában való részvételi lehetőség mellett kiterjed a gyülekezési és a szólásszabadságra, valamint a média szabadságára is - a 2003-as 90 százalékról visszaesett 2006-ra, ám meghaladja a 85 százalékot. A nemcsak a kenőpénzekkel, hanem az államnak az elit és a magánérdekek általi "foglyul ejtésével" jellemzett korrupció kordában tartásának mutatója 2006-ban 70 százalékon állt, ez a tízéves időszak mélypontja. Az aktuális - valamivel 70 százalék fölötti - állapot a törvények uralmát értékelő kategóriában is rosszabb, mint 1996-ban. Ez utóbbi adat a szerződések betartatásának, illetve a rendőrség és a bíróságok munkájának minőségét, valamint a bűncselekmények és az erőszak valószínűségét számszerűsíti.

A politikai stabilitási mutató romlott az elmúlt években. 2003-ban hazánk még több mint 80 pontot kapott a Világbank százas skáláján, ez azt jelentette, hogy az ország ezen a területen a listán szereplők több mint 80 százalékát előzte meg. 2006-ra a magyar teljesítmény a 70 százalékos szint alá süllyedt. A politikai stabilitási mutató a Világbank értelmezésében az azzal kapcsolatos vélekedéseket próbálja számszerűsíteni, hogy a kormány milyen eséllyel gyengülhet vagy bukhat meg alkotmányellenes vagy erőszakos akciók miatt. Egyedül a magánszféra fejlődését meghatározó szabályozások minősége fejlődött öt százalékkal, de a csúcstól még ez is messze van.

A világszerte 212 ország és csatolt terület vezetését értékelő mutatókat a pénzintézet szakemberei 33 különböző forrás (például az OECD, az Economist Intelligence Unit, a Világbank, a Freedom House, a Világgazdasági Fórum) adatainak az összevetésével dolgozták ki, amelyek összességében több tízezer, a közvéleményt tükröző megkérdezett, illetve több ezer szakértő véleményét tükrözik.