Az e-megrendelést is vissza kell igazolni

Vágólapra másolva!
Augusztusban lép hatályba az elektronikus kereskedelemről szóló törvény módosítása, amely spamnek minősíti a hozzájárulást kérő e-maileket is, és az internetes vásárlás során kötelezővé teszi a megrendelések visszaigazolását. Könnyítés viszont, hogy az a kereskedő, aki kizárólag csomagküldő kereskedelemmel foglalkozik, jövő év áprilisától nem köteles külön üzlethelyiséget fenntartani.
Vágólapra másolva!

Elektronikus hirdetések: szigorúbb szabályozás

Az augusztus 6-tól hatályos törvénymódosítás kimondja, hogy már az az elektronikus levél is tiltott, amelyik a címzett hozzájárulását kéri például reklámok elektronikus küldéséhez. Tehát spamnek minősül a hozzájárulást kérő levél is.

A szigorításnak az az indoka, hogy sokan úgy értelmezték és alkalmazták a törvényt, hogy elektronikus levélben kérhetik a címzett hozzájárulását különböző kiadványok küldéséhez, így ezzel a módszerrel akár adatbázist is létrehozhattak. A hatályos szabályozás pedig most is tiltja a kéretlen elektronikus levelek küldését, amibe beletartozik már az első, azaz az engedélyt kérő e-mail is, a pontosítás azonban a jövőben egyértelművé teszi az alkalmazást. A tiltás az elektronikus úton továbbított, hirdetést tartalmazó e-mailre, sms-re, mms-re és faxra vonatkozik. Hagyományos levélben viszont lehet hirdetést továbbítani vagy hozzájárulást kérni az elektronikus hirdetés küldéséhez. A kéretlen elektronikus hirdetések küldésének tilalma vonatkozik a pártok vagy társadalmi szervezetek által küldött elektronikus üzenetekre is. A jogszabály módosította a hitelintézeti törvényt is, és kiemeli, hogy pénzügyi intézmény nem küldhet ügyfelének közvetlen postai úton reklámanyagot, ha ezt az ügyfél kifejezett rendelkezéssel kizárta.

A törvény új megfogalmazása szerint elektronikus hirdetésnek minősül bármely információs társadalommal összefüggő szolgáltatás, illetve beszédcélú telefonhívás kivételével elektronikus hírközlés útján tett közlés, amelynek célja, hogy közvetve vagy közvetlenül népszerűsítsen egy vállalkozást, annak áruját, szolgáltatását, tevékenységét, illetve, hogy egy társadalmi cél megvalósításához kapcsolódóan nyújtson tájékoztatást.

Együttműködés kötelezettség, felügyeleti ellenőrzés

A jogsértő elektronikus hirdetéseket küldők azonosításának elősegítése érdekében az elektronikus hirdetéseket közzétevő, illetve azokat továbbító szolgáltatókat együttműködésre ösztönzi a jogszabálymódosítás. Amennyiben a közvetítő szolgáltatók (például tárhelyszolgáltatók) eleget tesznek a törvényben foglalt együttműködési kötelezettségüknek, nem terheli őket felelősség az általuk továbbított jogsértő tartalom ért. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a jövőben felhívhatja majd a közvetítő szolgáltatók figyelmét arra, hogy az elektronikus hirdető, elektronikus hirdetési szolgáltató vagy az elektronikus hirdetés közzétevője a közvetítő szolgáltató által nyújtott előfizetői vagy hálózati szolgáltatást jogszabálysértő elektronikus hirdetés küldésére használja. Ez a szolgáltatói szerződéstől függően akár felmondási ok is lehet. Az NHH honlapján lévő űrlap kitöltésével bárki tehet bejelentést spamekről, elektronikus hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti eljárás azonban a hirdetés közzétételét követő egy éven túl nem indítható.

Elektronikus vásárlás: a megrendelést vissza kell igazolni

A szolgáltató a jövőben köteles lesz a megrendelés megérkezését az igénybevevőnek elektronikus úton haladéktalanul visszaigazolni. Amennyiben a visszaigazolás a megrendelés elküldésétől számított, a szerződés tárgyától függő elvárható határidőn, legkésőbb azonban 48 órán belül nem érkezik meg, úgy az igénybevevő mentesül az ajánlati kötöttség vagy szerződéses kötelezettség alól. A megrendelés is és a visszaigazolás is akkor tekintendő a szolgáltatóhoz, illetve az igénybevevőhöz megérkezettnek, amikor az a számára hozzáférhetővé válik.