Az OMV ismét a MOL-t akarja felvásárolni

Vágólapra másolva!
Baranya megyében, Zaláta község határában, három és fél kilométer mélyen földgázt talált a Mol. A kutatófúrások egy éve kezdődtek, s a napokban hoztak eredményt: a feltörő gáz nyomása eléri 210 bart. Mindezek ellenére a Molt továbbra is és az OMV ügye izgatja. Az OMV ismét megkereste a MOL-t és a magyar cég felvásárlását célozta meg.
Vágólapra másolva!

A gázmező pontos nagyságáról, a kitermelhető fűtőanyag mennyiségéről és értékéről még nem nyilatkozott a részvénytársaság. A közelben jelentős gázmezőt remél a Mol, elképzelhető, hogy ennek kutatása és feltárása egyszerre folyik majd magyar és horvát területen.

A Mol csak a fúrás eredményességét erősítette meg, a cég további vizsgálatokat kíván folytatni, amelyekből kiderül, mekkora a jelentősége a most felfedezett mezőnek. Zaláta mindenesetre sokat remél a gázkincstől, mert évek óta 50 százalékot meghaladó munkanélküliségtől szenved.

Mindezek mellett a Molt továbbra is és az OMV ügye izgatja . Ezt bizonyítja, hogy "terítéken szerepelt" Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Alfred Gusenbauer osztrák kancellár péntek este Bécsben tartott találkozóján. A magyar miniszterelnököt és feleségét az osztrák kancellár hívta meg vacsorára, ahol a kormányfők beszéltek a Mol és az OMW ügyéről, de mindketten a már ismert álláspontjukat képviselték, és semmilyen döntés nem született.

A Mol igazgatósága elutasította az OMV megkeresését, amelyben a magyar cég felvásárlását célozta meg - tette közzé a magyar olajipari vállalat hétfőn a BÉT hivatalos honlapján. A Mol pénteki igazgatósági ülésén áttekintette az OMV által tett előzetes és feltételekhez kötött megkeresést.
Az igazgatóság egyhangúlag elutasította ezt a kéretlen és barátságtalan cselekedetet. Az igazgatóság úgy gondolja, hogy "ez a megkeresés vagy egy társasági kombináció az OMV-vel nem jelentene vonzó üzletet vagy értéket a Mol, a részvényesek, valamint a többi érintett számára".

A közlemény szerint "a Mol-nak független társaságként kiváló jövője van és elkötelezett saját, sikeres stratégiájának végrehajtása mellett, amely magasabb, fenntartható növekedést és értéket teremt részvényeseinek, ügyfeleinek, dolgozóinak és a többi érintettnek".