Mosonyi: Készpénzes ajánlatra készült az OMV

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV olajcégnek "egyértelműen az volt szándéka", hogy készpénzes ajánlatot tegyen a Mol részvényeseinek, mondta Mosonyi György a Financial Timesnak.
Vágólapra másolva!

A Mol vezérigazgatója szerint a társaság vezetése úgy döntött, hogy "az ajánlatnak nincs érdemi értéke: a részvényeseknek nem hoz hasznot, sőt értékromboló is lehet".

A londoni gazdasági napilap forrásmegjelölés nélkül azt írta, hogy az OMV a "hírek szerint" 30 ezer forintos - vagyis kevéssel a Mol hétfői, 29 695 forintos záróára feletti - részvényenkénti árat ajánlott.

Mosonyi György szerint azonban az ajánlatban foglalt tranzakció zárási kockázata is "rendkívül magas ... nem az ár a kérdés, a kérdés az, hogy milyen eséllyel lenne képes (az OMV) lezárni a tranzakciót".

A magyar cég vezérigazgatója szerint ha a Mol egyesülne legnagyobb térségi versenytársával, "az problémákat vetne fel" a magyar, az osztrák, a szlovák és a román versenyhatóságoknál, és nagyarányú vagyoneladás válhatna szükségessé.

Függetlenségünket nem akarjuk minden áron megőrizni, de egy átvétel éppen az OMV részéről nem lenne sem vonzó, sem ésszerű, sőt versenyjogi okokból aligha lenne végrehajtható - jelentette ki a Mol-csoport kommunikációs igazgatója egy keddi bécsi sajtóbeszélgetésen, miután a Mol vezérigazgatója hétfőn hivatalosan is elutasította az osztrák OMV júniusi, nem hivatalos felvásárlási ajánlatát.

A Mol és az OMV üzletei több országban átfedik egymást, így fúzió esetén üzletrészeladásra lenne szükség. Így az osztrák nagykereskedelemben eladott dízelüzemanyag 20 százaléka a Moltól származna, az OMV és a Mol együtt 70 százalékos piaci részt és ezzel csaknem monopolpozíciót élvezne Ausztriában. Magyarországon és Szlovákiában a két cég együttesen monopolhelyzetben lenne és Romániában is hasonlóan erős lenne a piaci részesedése - fejtette ki Ferencz I.Szabolcs, akit az APA hírügynökség idézett.

A Financial Times a múlt héten Wolfgang Ruttenstorferrel, az OMV vezérigazgatójával közölt interjút, és azt írta: Ruttenstorfer egyértelművé tette: azt szeretné, ha a "baráti" tárgyalások egyesüléssel végződnének - ezzel egy több mint 60 milliárd euró értékű vállalat jönne létre -, vagy valamilyen más nagyszabású szövetség alakulna ki.

Ruttenstorfer a múlt heti interjúban kijelentette: egyre több kérdés merül fel a Mol sajátrészvény-vásárlásaival kapcsolatban, és szerinte a piac "egy kicsit közelebbről meg fogja vizsgálni a Mol vállalatvezetési helyzetét". Hozzátette: a Mol nyilván fel fogja ismerni, hogy tőkeallokációját nem összpontosíthatja csak a sajátrészvény-vásárlásra.

Kóka János gazdasági miniszter a Napi Gazdaságnak nyilatkozva elmondta: a Mol kapcsán nem vagyunk érdekeltek egy olyan, a versenyt kizáró érdekrendszer felépülésében, amely a három nagy regionális finomító birtokában, a gerinchálózatok koncentrált tulajdonlása miatt az árakat a piaci áraktól elszakítva tudná kontrollálni. A miniszter szerint az osztrák államnak ki kellene vonnia befolyását az OMV-ből, tisztességes piaci körülmények között kellene játszani az érdekek egyeztetésével.