Lassan megszokjuk az idegenforgalmi adót

Vágólapra másolva!
Évről évre több pénz folyik be az önkormányzatokhoz az idegenforgalmi adó tartózkodás után fizetendő fajtájából. Van, ahol már megbarátkoztak vele a tulajdonosok, de az azért nem jellemző, hogy önként vallanák és fizetnék be.
Vágólapra másolva!

A kormány nemrég bejelentette, hogy az általános ingatlanadó öt kisebb, vagyon-, illetve kommunális jellegű adót vált ki, köztük az idegenforgalmi adó építmények után fizetendő fajtáját. Arra azonban nem utalt a kormány, hogy ez érintené az idegenforgalmi adó másik, gyakoribb válfaját (kurtaxa), amelyet a vendégéjszakák után fizetnek az üdülőhelyeken.

Ez utóbbi beolvasztására nincs is ok, jóllehet - a magánszemélyek kommunális adójához hasonlóan - a kurtaxa is kommunális jellegű adó. A Pénzügyminisztérium összesítése szerint az önkormányzatoknak évről évre több bevételük van belőle. Ennek egyik oka lehet, hogy mind több helyen vetik ki (a legutóbbi adatok szerint már minden hatodik helyhatóság), de valószínűleg a fizetési hajlandóság is jobb, mert egy önkormányzatra egyre több bevétel jut.

Önkormányzatok idegenforgalmiadó-bevételei (millió forint)
adófajtaév

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Tartózkodás
után

2942

3275

3224

3316

3548

3858

4357

Építmény
után

892

1170

1091

1247

1188

1257

1278

Forrás: Pénzügyminisztérium

A kurtaxa részben nehezen ellenőrizhető adófajta, mert a szállodák, panziók mellett nemcsak a magánszállásadóknak kell beszedniük a vendégeiktől, majd befizetniük az önkormányzatnak, hanem azon üdülőtulajdonosoknak is, akik ingatlanjukban ingyenes szállást adnak (például barátaiknak vagy rokonaiknak).

Az 1990. évi C. törvény részletesen tárgyalja az ebben az esetben adómentességre jogosultak körét: egyebek mellett az egyenes ági, közeli rokonok (hogy pontosan kik tartoznak ide, azt a Ptk. szabályozza), valamint a 18 év alattiak és a 70 év felettiek mentesülnek az adó megfizetése alól.

A kurtaxa felső határa eredetileg 300 forint (vagy a szállásdíj 4 százaléka), de ezt az összeget a jogszabályban lehetővé tett módon, az infláció mértékével megegyezően, sok önkormányzatnál felemelték már. Manapság gyakorinak mondható a 330 forint körüli tarifa.

Az idei évben vélhetően ismét több idegenforgalmi adó szednek be a helyhatóságok a tavalyihoz képest, mert a felkapott üdülőövezetekben a nagy nyári meleg miatt sok helyütt rekordszintű forgalmat regisztráltak. Az MTI jelentése szerint például a Balatoni Hajózási Zrt. a napokban 25 százalékos forgalomnövekedésről számolt be, 2006-hoz viszonyítva.

A Balatoni Idegenforgalmi Bizottság felmérése szerint a szezonban nőtt a balatoni szálláshelyek kihasználtsága az elmúlt évekhez képest. Különösen jól mennek a négycsillagos wellnesshotelek; egyedül az alacsonyabb kategóriájú kempingek iránt csökken a kereslet.

A több ezer kiadó balatoni magánszálláshelyről információval rendelkező Somogy Megyei Utazási Irodák Szövetsége szerint ugyanakkor a szobakiadók inkább stagnálást, semmint növekedést tapasztalnak a vendégforgalomban, mert a hazai vendégek száma ugyan nőtt, de a külföldieké csökkent.