Sokat gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Jelentős gyengüléssel zárta a csütörtöki kereskedést a forint a budapesti bankközi devizapiacon. Az euró/forint árfolyam délután négy óra után 249,90/250,00 volt, ami több mint 3 forinttal tér el a szerda délutáni 246,80/90 forintos árfolyamtól, és 2,50 forinttal, egy százalékkal a reggeli 247,40/60 forintos értéktől.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor a délutáni adat már egy nap közben végbement korrekciót jelez, hiszen az euró árfolyamának napi szélső értéke 251,20 forint volt. A forint délután 11,48 százalékra állt a beavatkozási sáv közepétől az erős oldalon; a szerda délutáni "távolság" 12,58 százalék volt, a változás mértéke 110 bázispont.

A hirtelen árfolyamváltozás okai nem belgazdasági természetűek. A befektetők a feltörekvő piacok valamennyi devizájával szemben sokkal bizalmatlanabbak lettek; kockázatkerülő magatartásuk erősödése jelentős eladási nyomást jelent. A "gátszakadást", az optimizmus megingását az elemzők szerint az argentin inflációs adat nyilvánosságra kerülése okozta, ez volt a lavina elindítója.

Az irányzat vége egyelőre nem látható, félő, hogy elsősorban a magas kamatszinttel rendelkező országok devizái lesznek hosszabban kitéve a trend hatásainak, így a magyar piacon is tartani lehet a forint további gyengülésétől. Sok múlik azon, hogyan kezelik a problémát az ázsiai piacok: viselkedésük felerősítheti, de el is csitíthatja a folyamatokat.

A dollár árfolyama az euróval szemben nem sokat módosult, így a dollár/forint árfolyam is az euróhoz hasonlatosan változott: csütörtök délután egy dollár 182,10/20 forintot ért, a szerda délutáni 178,40/50 forint és a reggeli 180,40/60 forint után.