Idén nyáron szigorúak az élelmiszerellenőrök

Vágólapra másolva!
Ezen a nyáron az élelmiszerlánc egészét ellenőrzik a hatóságok. A vizsgálatokból kiderül, hogy szinte minden területen akadtak szabálytalanságok.
Vágólapra másolva!

Átfogó élelmiszer-ellenőrzés zajlik: az élelmiszerlánc teljes területén összehangolt ellenőrzést folytat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága (MgSzH ÉTBI) - írja a Napi Gazdaság.

A már feldolgozott ellenőrzések során - azaz július elsejéig - a méztermelésnél elsősorban a kistermelőknél, méhészeknél találtak hiányosságokat a nyilvántartások vezetésében, a felvásárlóknál és a csomagolóknál nem tapasztaltak szabálytalanságot.

A szarvasmarha-ágazatban az ENAR-rendszerrel volt a legtöbb gond, egyéb nyilvántartási, illetve járványvédelmi hiányosságok mellett. A vágóhidakon több esetben nem felelt meg az állatszállítások állatvédelmi előírásainak a szállítmányt kísérő dokumentáció vagy a szállító jármű alkalmassága, illetve az állatok elhelyezése, ezek kapcsán hatósági intézkedésekre került sor. A tejfeldolgozó üzemeknél a beszállítók járványtani igazolásával, illetve a hűtési lánc biztosításával voltak olykor minőségvédelmi bírsághoz is vezető bajok. A sertésvágóhidak, -feldolgozók vizsgálatakor mind a nyomon követhetőség, mind a hűtési lánc, mind a melléktermékek kezelése esetében találtak elmaradásokat, ezeknél azonnali intézkedésre szólították fel a tulajdonosokat. Egy lakossági bejelentést követően tartott ellenőrzés nyomán illegális tevékenységet is felszámoltak, állat-egészségügyi bírság kiszabása mellett.

A takarmány-kereskedelemben hazai és külföldi tételeket is ellenőriztek, itt főleg a jelöléseket érték kifogások, de lejárt szavatossági idővel, a hűtési lánc megszakadásával is találkoztak, és a nyomon követhetőség sem volt mindig megfelelő. Összesen 33 tételt vontak ki a forgalomból, bírságot egy esetben szabtak ki. A borászati termékek közül tíz tételt kifogásoltak - mind hazai előállítású volt -, főleg minősítési és jelölési, két esetben összetételi hiba miatt. Hatszor vontak ki árut a forgalomból, ezek miatt bírságoltak is.

A zöldség-gyümölcs ellenőrzések alkalmával nem jelentettek növényvédőszer-maradékot tartalmazó terméket. A forgalmazási minőségi szabványokat figyelő Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat folyamatosan végzi a kockázatbecslésen alapuló belföldi ellenőrzéseket; az adott időszakban 58-szor vetettek ki minőségvédelmi bírságot; a leggyakrabban kifogásolt termék a vöröshagyma és a görögdinnye volt. A leggyakoribb ok a jelölési és a romlóhiba, ezek következtében az esetek döntő többségében megtiltották a forgalmazást. Egy tétel vöröshagyma jelölési hiányosságai miatt 2 179 680 forint bírságot szabtak ki, ezenkívül az ellenőrök kilencszer vetettek ki 100 000 forint feletti bírságot.