Kapolyi ukrán gáztározó építését támogatja

Vágólapra másolva!
A napokban találkoztak az ukrán és magyar politikusok és üzletemberek Munkácson, ahol az energetika volt a fő kérdés. A delegáció tagjai közül Veres János pénzügyminiszter és Kapolyi László MSZP-s országgyűlési képviselő, nagyvállalkozó együtt ebédelt Jurij Bojko energetikai miniszterrel. Ott az is elhangzott, hogy üzleti alapon a Magyar Villamos Művek egymilliárd köbméteres gáztározó építésében és működtetésében venne részt, Juscsenko ukrán elnök pedig arról beszélt, hogy az ukrán energetikai hálózatot az európaiba szeretnék integrálni.
Vágólapra másolva!

A burstini erőműből érkező 750 kilovoltos távvezeték ukrajnai szakaszának javítása, a System Consulting Zrt. kárpátaljai erőmű beruházásának előkészítése és Magyarország ukrajnai gáztárolása is terítékre került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Viktor Juscsenko ukrán elnök pénteki tárgyalásán - írja a Világgazdaság.

A Kapolyi László által vezetett System Consulting Zrt. jelenleg is részt vesz a kinti energiapiacon. Magyarország 350 megawattos ukrajnai áramimportjában nem volt fennakadás, pedig a napokban több zavar is keletkezett. A mennyiség meghatározó részét a System hozza be, versenyképes, de folyamatosan emelkedő áron.

Az eddigi üzleti sikereken felbuzdulva megállapodtak a felek arról, hogy a héten feláll egy ukrán-magyar munkacsoport az ukrajnai vízszabályozáshoz kapcsolódó, tározós kiserőmű beruházások előkészítésére. Javaslatuk néhány hét alatt elkészíthető, mert környezetvédelmi, műszaki és gazdaságossági megfontolások alapján már mindkét ország sorra vette az erőművek számára leginkább alkalmas ukrajnai helyszíneket. A System Consulting (pontosabban leánycége) beruházásába ukrajnai partnerek is beszállnának, várhatóan kisebbségi tulajdonhányaddal.

Folytatódtak a tárgyalások az egymilliárd köbméternyi magyar stratégiai gázkészlet ukrajnai tárolásáról is. Kapolyi László elutasította azon felvetésünket, hogy hiba lenne magyar stratégiai készletet külföldön tárolni, ráadásul éppen abban az országban, amelyhez korábbi gázimport-zavaraink is köthetők. Mint emlékeztetett, az importzavar idején nem az ukránok zárták el a gázcsapot, az egymilliárd köbméteres stratégiai készlet ottani tárolása pedig nem kockázatot jelentene, hanem növelné az ország gázbiztonságát