Beavatkozna az állam az árak megfékezésére

Vágólapra másolva!
A kormány rendkívüli intézkedéseket hoz, ha a különleges időjárás miatti áremelkedés túllépné a 20 százalékot - mondta Gráf József sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az agrárminiszter az állami beavatkozás lehetséges formájának nevezte az áfa csökkentését bizonyos alapanyagoknál, mint például a nyershús, amely más áru előállításához szolgál alapanyagul.

A miniszter hangsúlyozta: a szélsőséges időjárás következtében kialakult rendkívüli helyzet eredményeként elkerülhetetlennek látszik az élelmiszerek átlagos 15-20 százalékos drágulása.

A rendkívüli helyzetben az agrárkormányzat segíteni kívánja az állattenyésztőket a takarmány biztosításában. Nem tartotta elképzelhetetlennek azt sem, hogy amennyiben takarmányhiány lép fel, úgy 500-600 ezer tonna takarmánygabonát venne az ország külföldön.

A magyar állattartókat takarmányvásárlási hitellel kívánják segíteni, emellett tárolási költségtérítést is kapnának azok, akik takarmány-szükségletüket be kívánják szerezni. Ez 20 forintot jelentene tonnánként és hetenként.

Az agrárkormányzat szeretné az országban tartani az állattenyésztők érdekében azt az uniós intervenciós kukoricakészletet, amely még a magyar raktárakban van - mondta Gráf József.

Ehhez politikai segítségre van szükség, mert szakmai szinten nem sikerült előre lépni - mondta. A miniszter szerint az agrár főbiztos és az Europai Bizottság elnökének politikai közbenjárása mozdíthatja előre a magyar törekvéseket.

Magyarországon jelenleg még 1,2 millió tonna uniós intervenciós kukoricakészlet vár arra, hogy kijelölje eladásra az unió illetékes szervezete. Ennek egy jó részét lehetne benntartani az országban - mondta. A magyar törekvéseket erősítené szerinte egy régiós összefogás, amely alapján a Magyarországon lévő kukoricakészletet nem csak Magyarország, hanem az aszály sújtotta Románia és Bulgária állattenyésztői is használhatnák. Amennyiben az EU segítségét nem nyerné el Magyarország, úgy az sem kizárt, hogy Brazíliából vagy az Egyesült Államokból importálna gabonát.

Benedek Fülöp, a tárca szakállamtitkára közölte, hogy befejeződött az országban az aratás és 1,92 millió hektárról 6,2 millió tonna nyári betakarítású növény került a magtárakba, ez mintegy 25 százalékkal kevesebb az átlagos termésnél.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az őszi búza ára a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában az elmúlt másfél hónap alatt 12 700 forinttal emelkedett tonnánként. Június közepén 37 100 forint, július 31-én az augusztusra szóló elszámoló pedig már elérte a 49 820 forintot. Ilyen nagy mértékű áremelkedésre a szakállamtitkár szerint még nem volt példa és ez jellemzi a takarmánybúza és a takarmánykukorica jegyzéseit is.