Szerény mértékben erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Az eurót kedden délután 250,65/80 forinton jegyezték, míg a dollárt 182,10/20 forinton.
Vágólapra másolva!

Szerényen erősödött a forint a bankközi devizapiacon kedden. A forint kisebb ingadozások közepette a nap folyamán megőrizte az euróval szemben nyitáskor szerzett jó egyforintos nyereségét, délután négy órakor az eurót 250,65/80 forinton jegyezték, szemben a hétfő délutáni 251,80/90 forinttal.

A beavatkozási sávon belül a forint árfolyama 11,20 százalékpontnyira helyezkedett el a sávközéptől az erős oldalon, 40 bázisponttal erősebben, mint egy nappal korábban.

A dollárt 182,10/20 forinton jegyezték kedd délután, árnyalatnyival gyengébben, mint az előző nap. Az euró/dollár árfolyam a Fed kamatdöntését megelőzően 1,38 környékén stabilizálódott, a forint erősödése itt az euróval szembeni mozgást tükrözi.

A forint - és általában a régiós devizák - szerény árfolyam-emelkedése mögött az euró/jen, euró/svájci frank keresztárfolyamok alakulása okán végzett "carry trade" műveletek állnak. A carry trade lényege, hogy a befektető kölcsönt vesz fel egy olyan országban, ahol alacsony a kamatláb, majd ezt az összeget egy olyan országban fekteti be, ahol magas hozam realizálható akár állampapírokban is.