Barátságos szándékát hangoztatja az OMV

Vágólapra másolva!
Az OMV-nek meggyőződése, hogy mindkét fél előnyöket látna az OMV és a Mol integrációjából, ezért minden lehetőségre nyitottan szeretnének tárgyalni a kérdésről - mondta a cég vezetője. Az egyesülést ugyan egyelőre nem sürgeti semmi, ám Wolfgang Ruttenstorfer egy esetleges készpénzes ajánlat lehetőségét sem zárta ki kategorikusan a jövőre nézve. A közös vállalatot pedig szerinte Bécsből és Budapestről irányítanák.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időben számos félreértés látott napvilágot a cég Mollal kapcsolatos szándékait illetően - kezdte az OMV által Budapesten szervezett háttérbeszélgetést Wolfgang Ruttenstorfer, a vállalat vezérigazgatója. Az OMV barátságos szándékkal közelít a magyar cég felé, mert meggyőződése, hogy a globális verseny szempontjából mindkét cég profitálhat az egyesítésből, tette hozzá a vezérigazgató. Ruttenstorfer azt is elmondta, hogy egyetlen szándékuk a Mol és az OMV kombinálása, hogy ez milyen módon valósul meg, arra nézvést tökéletesen nyitottak, és a tárgyalóasztal mellett kell eldönteni.

Az energiapiacon az elmúlt években, és feltételezhetően ezután is a fúziók, felvásárlások biztosítják a leggyorsabb, legjobb módját a növekedésnek; ha az OMV nem állt volna elő tervével, előbb-utóbb jelentkeztek volna más vállalatok - mondta a cég vezetője. Ruttenstorfer többször hangsúlyozta, hogy az egyesült vállalatot két központból, Bécsből és Budapestről irányíthatná a menedzsment, amelyben a Mol vezetősége is helyet kapna.

Az OMV és a Mol egyesülését kihasználandó esélyként, lehetőségként és nem fenyegetésként kell értékelni - vélte a vezérigazgató. A szektorban jelentkező felvásárlási nyomás miatt "nem lehet hátradőlni", folytatni kell a konszolidációt, tette hozzá. A globális verseny ezáltal növekedne, a régiós verseny-aggályok pedig nem áshatják alá az integrációt. Az ügylet rövid távon is 2-3 milliárd euró értéknövelő hatással járna - tette hozzá.

Az így létrehozható közös, egyesült európai társaság szilárd bázissal rendelkezne a térségben, amely azután tovább vezethetne egy nagyobb nemzetközi jelenléthez is, vélte. Ruttenstorfer szerint egy ilyen ötvözet kellő anyagi és szellemi erővel rendelkezne ehhez, nem beszélve a nagyobb méretgazdaságosság miatti optimálisabb működésről. Elmondása szerint egy ilyen nagyobb, közös vállalat az energiabiztonságot sem csökkentené, éppen ellenkezőleg, mivel az ehhez a célhoz elengedhetetlen nagy projektek is könnyebben kivitelezhetőek.

A vezérigazgató kérdésre válaszolva elmondta, mivel barátságos szándékkal közelítenek, az ajánlatok csak a Mol-vezetőség egyetértésével valósulhatnak meg, ezért nincs mitől tartani, és nem érti a magyar fél tartózkodását. Ugyanakkor elkerülő választ adott arra a felvetésre, hogy a magyar fél további ellenállása esetén felmerülhet-e egy konkrét készpénzes ajánlat lehetősége. Ez jelenleg nincs napirenden, de "bármi előfordulhat" - mondta. Úgy vélte, a piacon a dolgok gyorsan történnek, és most még nem lehet előre látni, mi lesz az elkövetkező évek, de akár csak fél év forgatókönyve. A verseny egyre intenzívebb lesz, ami nagyobb kihívások elé állítja a vállalatokat, ez pedig az integráció mellett szól; mindenesetre a valódi döntési lehetőség a részvényeseknél van - tette hozzá sommásan.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Arra a kérdésre, hogy miért nem ezzel a nyilvános, barátságos lépéssel kezdték a közeledést, Ruttenstorfer azt mondta, a részesedés 10-ről mintegy 19 százalékra való emelése csak azt a célt szolgálta, hogy "bebiztosítsák magukat". Elmondása szerint talán hiba volt, hogy csak a Mollal tárgyaltak - ez a lojalitás talán nem volt kifizetődő; az egyetlen fontos szempont a növekedési kényszer.

A vezérigazgató szerint időkényszer nem hat rájuk, vagyis akár 2-3 év is rendelkezésükre állhat az integráció lebonyolítására, azonban "a piac is kikényszerítheti az ügyletet". A vezető nem kívánta jellemezni a Mol vezetőségével való kapcsolatukat, és elmondása szerint aktuális budapesti tartózkodása alatt nem találkozik a Mol-menedzsmenttel. Elmondása szerint azonban a Nabucco-projekt terén igen jó együttműködésben állnak a magyar céggel, és vannak még egyéb területek is, ahol már most jó minőségű közös munkát végeznek. A Mol elmúlt időkben mutatott magatartását nem óhajtotta minősíteni, de azt azért megjegyezte, hogy szerinte ezen lépések által nem lett nagyobb a magyar cég stabilitása.

Az OMV állami tulajdonosi részéről elmondta, ez egyáltalán nem rendkívüli, hiszen például a német RWE, de francia és olasz vállalatok is részben állami tulajdonban vannak. Ráadásul az OMV-nél nincs aranyrészvény, vagyis minden papír egyenlő szavazatot jelent; de szándék sincs rá, hogy változtassanak, mert ez így is működik.