Vágólapra másolva!
Fülledt meleg és por fogadta mindazokat, akik tegnap délután a Szigetre látogattak. A frissítő esőt az APEH-ellenőrök hozták, hiszen ahogy elkezdték az ellenőrzést a büféknél, rögtön megjött az égi áldás is. Persze, ettől még egyetlen kereskedő vagy üzletvezető sem örült nekik. A vendéglátó egységek negyede nem adott számlát.
Vágólapra másolva!

Jó hangulat és persze nagy meleg volt tegnap délután is a Szigeten. A büfék többségénél ezért hosszú sorokban kígyóztak a szomjas "szigetelők". A legtöbben, alighogy kifizették a korsó sört, azonnal fel is hajtották. A blokkra vagy nyugtára egyetlen fiatal sem figyelt. Ők csak azt nézték, hogy gyorsan hideget és teli poharakat kapjanak. Kivéve az APEH-ellenőröket.

Némely sorban ugyanis egy-két revizor is megpróbált vásárolni. A kiszolgálással nem is volt gond. Inkább a számlaadás nem ment mindenütt olajozottan. Volt, aki a nagy rohamra hivatkozott; volt, aki meg se magyarázta, hanem nyugodtan várta a szankciót miután a vásárló felfedte a kilétét.

A revizorok azonban tovább vásároltak. Egy pecsenyést is célba vettek, ott minden rendben volt. Az ellenőrök ceruzája ezúttal nem fogott vastagon, pedig a kereskedők negyede nem adott számlát. Eddig mindössze félmillió forintos bírságot szabtak ki a revizorok. De ez lehet kevesebb is, hiszen ahol hiányosságot találtak, azt még a vállalkozó pótolhatja, mondta Hajdú Miklósné az APEH ellenőrzési főosztályának vezetője.

Úgy tűnt, ezúttal nem terjedt el futótűzként, hogy ellenőrök vannak a Szigeten. A számlaadása mellett a foglalkoztatott alkalmazottak papírjait is átvizsgálták. Az eladók be voltak jelentve, csak néhány fontos irat hiányzott. A főosztályvezető szerint a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása jelentős bevételtől fosztja meg az államháztartást, ezért ennek adóhatósági ellenőrzése évek óta kiemelt feladat. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján, az élőmunkára rakodó közterhek miatt általában nagy csábítást jelent a vállalkozóknak a bejelentés nélküli, úgynevezett fekete foglalkoztatás, de most ilyet a Szigeten nem találtak eddig.

Ha egy vállalkozás megsérti például a nyugtaadási kötelezettséget, első körben akár 200 ezer forint büntetést is kaphat. Ilyet azonban eddig nem tapasztaltak az APEH ellenőrök és ezért nem is alkalmazták a legmagasabb büntetést. A revizorok egyébként két napja ellenőriznek és a Sziget végéig többször is felbukkannak.

Hajdú Miklósné szerint eddig meglepően jobban felkészültek a kereskedők, és úgy tűnik, hogy mindenre odafigyelnek. Ezt bizonyítja, hogy a vizsgált 21 üzletből mindössze 5-ben nem adtak számlát. Tavaly viszont a kereskedők 40 százaléka felejtett el blokkot adni.