Még tíz évig gyárthat tokajit Ausztrália

Vágólapra másolva!
Újabb tokajit gyártó országgal sikerült az EU-nak megállapodást kötnie a névhasználat megszüntetéséről. Az unión kívüli hamisítók ellen viszont nagyon nehéz fellépni - írja Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió és Ausztrália közötti megállapodás értelmében a déli földrészen készült tokajikat ugyan még tíz éven át forgalmazhatják ezen a néven, ám az ausztrál tokaji kiszorult azokból az országokból, amelyekkel az unió bormegállapodást kötött.

Ezek közé tartozik Európán kívül például az Egyesült Államok, Japán és Kína - egyebek között ezt mondta tegnapi tolcsvai fórumán Ficsor Ádám, az FVM szakállamtitkára, aki tokaj-hegyaljai borászokkal találkozott. Hozzátette: a tokaji bor eredetvédelmének fontos állomása lehet, ha végre Szlovákiával is sikerül betartatni az általuk vállalt kötelezettségeket a minőségi tokaji bor előállítása érdekében. A szlovákok szeretnék kibővíteni a tokaji borvidékhez tartozó területet, ám ezt Magyarország nem fogadja el - közölte Ficsor Ádám.

Az államtitkár az ukrajnai tokajihamisításokról azt mondta: ezen a téren hazánknak kevés jogi lehetősége van. A politikai egyeztetések folyamatosan zajlanak, de igazi eredményt csak akkor tudunk majd elérni, ha Ukrajna csatlakozni kíván valamelyik európai uniós szervezethez. Az akkori tárgyalások során hazánk feltételül szabja majd a tokajit érintő borhamisítások visszaszorítását.