Élelmiszerellenőrzés: eddig 302 milliós bírság

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerellenőrző hatóságok a nyár kezdete óta tartó ellenőrzéseken összesen 302 millió forint bírságot szabtak ki. A vizsgálatok az alapanyagok termelésétől az élelmiszer felszolgálásáig terjedtek, amelyek során a hatóságok mintegy 20 ezer gazdaságot, feldolgozó üzemet, kereskedelmi és vendéglátó üzletet vizsgáltak át.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzések egészen augusztus végéig folytatódnak - tájékoztatott a hatóságok munkáját koordináló Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Mébih).

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 4500 - elsősorban méztermelő és szarvasmarha tartó - gazdaságot, 452 feldolgozó üzemet és több mint 5000 kereskedelmi egységet vizsgált át.

A gazdaságokban legtöbb esetben a nyilvántartások vezetésének hiányosságait állapították meg, az üzemekben többnyire a beszállítók járványtani igazolásában, a hűtésnél, illetve a melléktermék kezelésénél tapasztaltak hiányosságokat. A kereskedelmi egységek vizsgálata során az élelmiszerek, italok és takarmányok értékesítésénél főleg jelölési hibákat és lejárt szavatosságú termékeket találtak, ezért 504 esetben, összesen 30 millió forint bírságot róttak ki, és a megvizsgált élelmiszerek 1,3 százalékát, 44 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A zöldségeken és gyümölcsökön a határértéket meghaladó, illetve nem engedélyezett növényvédőszer-maradékot az esetek 5,3 százalékában találtak.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai több mint 5400 ellenőrzést végeztek, és 68,5 millió forint bírságot szabtak ki. Összesen 632 mintát vettek, amelyek 6 százalékában találtak kifogásolni valót.

A leggyakoribb hiányosságok közé tartozott a lejárt szavatosságú termékek forgalmazása, a nem szakszerű tárolás, illetve a kézmosás elmulasztása, de sok helyütt a fagyasztott ételek jelölése is hiányzott. Az ÁNTSZ ellenőrei szerint a nagy melegre sok helyen nem voltak felkészülve megfelelő hűtőkapacitással. A piszok és az ivó-, illetve melegvíz hiánya miatt összesen tíz vendéglátóhelyet zártak be az ÁNTSZ munkatársai.

A fogyasztóvédelmi hatóság mintegy 4500 egység ellenőrzése során főleg a kategóriába sorolás elmulasztását, a helyben készített ételeknél a fogyasztói tájékoztatás és a beszerzési bizonylatok hiányát tapasztalta, de sok problémát okoztak a nem hitelesített mérőeszközök is.

Lejárt élelmiszerekkel, jelölés nélkül lefagyasztott termékekkel, valamint a húskészítmények tiltott lefagyasztásával a vizsgált egységek negyedénél találkoztak a fogyasztóvédők. Szabálytalanságot a vendéglátóipari egységek 73 százalékánál fedeztek fel a fogyasztóvédők, ezért 154 millió forintnyi fogyasztóvédelmi és 47,75 millió forint minőségvédelmi bírságot szabtak ki.