Jelentős inflációs kockázatok vannak

Vágólapra másolva!
Nem változtak a fogyasztói árak egy hónap alatt, egyéves viszonylatban viszont 8,4 százalékkal emelkedtek júliusban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden. Az idén, az első hét hónapban, átlagosan 8,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában, főleg az élemiszerek árrobbanásának betudhatóan.
Vágólapra másolva!

Az adatokban még nem jelentkezik az őszre várt élelmiszer árrobbanás, ami a korábbi előrejelzéshez képest is erőteljesebb lehet, mivel az alapélelmiszerek felől keletkező árnyomás tovább erősödött, és egyre több termékkört érinthet - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az [origo]-val.

Mivel az élelmiszerárak infláció gyakorolt hatása még nem látható teljes mértékben, komoly bizonytalansági tényezőt és jelentős felfelé mutató kockázatot jelentenek. Amennyiben egyszeri áremelkedésre számítunk, hatása egy év alatt kikerülhet az árindexből, azonban minél jelentősebb áremelkedés következik be, másodlagos inflációs hatásai annál erőteljesebbek lehetnek - véli az elemző, aki decemberi inflációs várakozását 5,9 százalékra emelte.

Egy év alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a liszt (28,1 százalék), a péksütemények (21,2 százalék), és a kenyér kenyér (19,0 százalék). A baromfihús 15,8 százalékkal, a tojás ára 12,2 százalékkal lett több 2006 júliusához viszonyítva. A háztartási energia átlag feletti 32,0 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 41,7, az elektromos energia ára 21,2 százalékkal nőtt.

Forrás: [origo]

Forrás: Takarékbank

A szolgáltatások átlagot meghaladó 8,7 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 16,6, a szemétszállítási díj 15,4, a vízdíj 12,5 százalékkal drágult. Átlag alatti áremelkedés volt tapasztalható a szeszes italok, dohányáruk (6,8 százalék), az egyéb cikkek (2,2 százalék), valamint a ruházkodási cikkek (0,7 százalék) esetében is.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2006. júliusban.

A kamatcsökkentésre több esélyt látnak

Augusztusra 8 százalékos, az év végére 5,4-6 százalék közötti 12 havi inflációt várnak az MTI által megkérdezett elemzők a júliusi év/év alapon mért 8,4 százalékos fogyasztói áremelkedés után.

Az elemzői várakozásoknak megfelelt a júliusi inflációs adat - mondta Trippon Mariann. A CIB Bank vezető elemzője szerint az idényáras élelmiszerek "hozták a szokásos árcsökkenést", ugyanakkor a későbbiekben ez a szektor jelenti a legnagyobb bizonytalanságot. A hasonló véleményt megfogalmazó Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő vezető elemzője ugyanakkor az étolaj és a cukor havi árcsökkenésére is felhívta a figyelmet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bár a havi adatok még nem tükrözik a gabonatermést ért aszály miatt várható áremelkedést, 12 hónap alatt a liszt 28 százalékkal, a kenyér 19 százalékkal drágult - rögzítette Forián Szabó Gergely. A Pioneer Alapkezelő elemzője úgy látja, hogy szeptember-októberben elképzelhető egy "egyszeri árlökés az élelmiszer fronton", ami a teljes szektorra vetítve valószínűleg öt százalék alatt marad, miközben egyes termékeknél, például a húsoknál, vagy a pékárunál kétszámjegyű lehet.

A várttal megegyező júliusi inflációs adatot lefelé mozgatta a szezonális élelmiszerek és a ruházati cikke árcsökkenése, s felfelé nyomta a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások, ezen belül az üdülési szolgáltatások áremelkedése - magyarázta Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője valószínűsíti, hogy például kevesebb last minute utazást hirdettek meg az utazási irodák.

A külföldi utazások árai júliusban 15,5 százalékkal emelkedtek, de ebben nincs semmi különös, hiszen tavaly és tavalyelőtt is hasonló mértéket regisztrált a statisztika - mondta Forián Szabó Gergely, hozzátéve, hogy augusztusban is áremelkedés várható aztán szeptembertő viszont meredeken esnek az üdülési szolgáltatások árai.

Júliusban a tartós fogyasztási cikkek havi 0,3 áremelkedése a használt autóknál bekövetkezet drágulással magyarázható - mutatattak rá a szakértők. Az infláció jövőbeni alakulására vonatkozó kérdésre az elemzők egységesen azt felelték, hogy azt alapvetően befolyásolja az élelmiszerek áralakulása, de ettől függetlenül 7,9-8 százalékos fogyasztói áremelkedést várnak.

Szeptemberre Trippon Mariann 6 százalékos, decemberre 5,5-5,7 százalékos 12 havi inflációt prognosztizált, ez utóbbi adatot erőteljesen az élelmiszeráraktól tette függővé. Forián Szabó Gergely szeptemberre 5,6 százalékos, decemberre 5,6 százalékos inflációt vár, de ez a prognózis mérsékelt élelmiszer áremelkedés mellett "jön be", ellenkező esetben decemberben 6 százalék lehet szerinte az inflációs adat. Nyeste Orsolya szeptemberi inflációs prognózisa 5,7-6 százalék, decemberre pedig 5,4-6 százalék.

A kedden közzétett GDP adat inkább kamatcsökkentésre ösztönözheti a jegybankot - véli Trippon Mariann, aki megjegyezte azt is, hogy a héten megjelenő béradatok és az augusztus 27-én nyilvánosságra kerülő inflációs jelentés egyaránt befolyásolja majd a monetáris tanács tagjait.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Forián Szabó Gergely szerint az ősszel várható élelmiszer áremelkedés magas bázist képez, így 2008 őszén ez inkább segíti az infláció csökkenést. Nyeste Orsolya a maginfláció júliusi csökkenésére felhívta a figyelmet, ami szerinte a kamatcsökkentés melletti érv lehet.

Az elemzők pillanatnyi prognózisa szerint kamatot fog csökkenteni a jegybank, de a következő napok nemzetközi pénzpiaci fejleményei is erősen befolyásolhatják a döntést. Abban viszont egyetértettek a megkérdezett elemzők, hogy decemberben 7 százalékra süllyedhet az alapkamat, Trippon Mariann szerint azonban van esély arra is, hogy ennél magasabb lesz a kamat az év végén.