Adócsökkentést hozhat a fehérebb gazdaság

Vágólapra másolva!
Egyelőre informális szinten ugyan, de elhangzott a koalíció vezető politikusai között, hogy a feketegazdaság elleni küzdelemmel összefüggő, meglévő és újabb intézkedések révén nem csupán 50, hanem akár 100 milliárd forint is befolyhat az idén, ezt pedig 2009-től adó- és járulékcsökkentésre lehet fordítani - tudta meg a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A pluszbevételeket várhatóan nem kell a költségvetési hiány csökkentésére fordítani, ezért őszre több tucat lépéssel készül a kabinet, ezek eredményeképpen nőhet a költségvetési mozgástér - olvasható a Világgazdaságban.

A tervek és a koalíciós szerződés kiegészítésében rögzítettek szerint 2008-tól új áfatörvény lép hatályba, összevonják a kisadókat, átalakítják az szja-kedvezményeket, egyszerűsítik a bevallásokat. A 2009. január 1-jétől vagy később hatályba lépő intézkedésekről a jövő év elején állapodnak meg a koalíciós pártok, ezeket a jogszabályokat pedig már 2008 tavaszán el is fogadtatják a parlamenttel.

Karakteres adócsökkentési programra lesz lehetőség 2009-től - mondta a Világgazdaságnak egy kormányzati politikus. Hozzátette: a legtöbb adófajtához hozzá kívánnak nyúlni, csökkentenék a járulékokat és átszabnák a kedvezményeket.

A kormány előtt semmilyen formában nem volt még napirenden az esetleges adócsökkentés ügye - egészítették ki más vezetők lapunknak. Mint magyarázták, egyelőre ötletelnek, az új intézkedések hatását pedig csak megbecsülni lehet. Liberális vezetők azt mondták még, hogy az SZDSZ továbbra is az adócsökkentést szorgalmazza, szerintük csak ez lehet a gazdasági növekedés mozgatórugója. Szocialista költségvetési szakpolitikusok úgy vélik, az unió azt várja tőlünk, hogy a többletbevételeket az államadóság csökkentésére fordítsuk, Magyarországnak a konvergenciaprogramhoz kell tartania magát.