Felszámolják a bábolnai takarmánygyárat

Vágólapra másolva!
A napokban a bíróság elrendelte a Bábolna Takarmányipari Kft. felszámolását. A Népszabadság értesülései szerint komoly érdeklődő a Tendre Kft., amely február végén hosszú távú bérleti szerződést kötött a bábolnai társaság üzemeinek működtetésére.
Vágólapra másolva!

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elrendelte a felszámolását a korábban a hazai takarmánypiacnak közel egyharmadát birtokló Bábolna Takarmányipari Premix Kft.-nek (BT). A társaság piaci teljesítménye az elmúlt években jelentős mértékben csökkent. Alig négy éve még mintegy 1,3 milliárd forintos eredményt produkált a kft., ezzel szemben az elmúlt években, drasztikus forgalomcsökkenés mellett, már komoly veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni - olvasható a Népszabadságban.

Ahogy korábban a HVG beszámolt róla, a vállalat "mellett" még februárban megjelent a Tendre Kft., amely már a Forrás Rt. meghatározó tulajdonában van, és így az egyik leggazdagabb magyar tőkésnek tartott Leisztinger Tamás "birodalmához" köthető. A Tendre valószínűleg nem csak átmeneti látogatásra érkezett Bábolnára. A társaság ugyanis, megváltoztatva nevét, március eleje óta immár Tendre Takarmányipari Kft. néven működik. Az még talán ennél is jobban tükrözi szándékait, hogy hosszú távú szerződés alapján február 28-tól a Bábolna Takarmányipari Kft. tulajdonában lévő összes gyártóüzemet a Leisztinger-birodalomba tartozó cég bérli, üzemelteti, és a szerződés szerint a márkanevek használatára is jogosult. Emellett márciusban egy 600 millió forintos tőkeemelést is végrehajtott.

A takarmánygyártást most már a Tendre Kft. bonyolítja. Fehér Károly, a társaság sajtóreferense elmondta, hogy az utóbbi időben a forgalom jelentősen emelkedett, ráadásul egy új nagy kapacitású keverőüzem megvásárlásával bővítették a gyártókapacitást.

Erősen valószínű tehát, hogy ha a BT vagyonelemeit eladásra kínálják, akkor a működtető Tendre ott lesz az ajánlatot tevők között. Azt, hogy ezt mikor tehetik meg, még bizonytalan. A lap érdeklődésére Ecsédi András felszámolóbiztos úgy fogalmazott: erről korai beszélni. A társaság dokumentumait csak a napokban kapta meg, és egyelőre tájékozódnia kell. Így azt sem kívánta elárulni, hogy pontosan miért indult meg a BT felszámolása, és azt sem, hogy összesen mekkora a bábolnai cég adósságállománya.

Bábolnán nem csak a takarmánycégnél vannak fejlemények. Korábban kétszer is zátonyra futott a Bábolna Zrt. még meglévő leányvállalatainak privatizációja. A két üzem, a kerteskői és a szendrői eladása azért létfontosságú, mert a kormány döntése miatt az agrárbirodalomból megmaradt vállalatot tisztán növénytermesztési célú társaságként kell privatizálni, vagyis a két céget a Bábolna magánosítását megelőzően még el kell adni. A lap úgy tudja, hogy a Bábolna közgyűlése már döntött arról, hogy harmadszor is kiírják eladásra a két gazdaságot, s a jelenlegi tárgyalások szerint a korábbi feltételek mellett.