Már 260 forintnál az euró

Vágólapra másolva!
Ismét gyengülő pályára állt a forint a budapesti bankközi piacon, a szerda délutáni átmeneti pozitív korrekció után. Az euró árfolyama délre már 260 forint fölé erősödött.
Vágólapra másolva!

Az eurót reggel kilenc órakor 259,00/10 forinton jegyezték, kissé erősebben az előző napi 258,50 körüli átlagos szintnél, de jóval erősebben a délutáni hirtelen korrekciónál, ami 256,50/80 forintra vitte le az árfolyamot. Csütörtök délelőtt azonban komolyabban gyengült a forint, és az árfolyam áttörte a 260 forintos szintet is.

Az euró/forint árfolyam alakulását befolyásoló körülmények nem változtak, az átmeneti forint erősödést egy félreértelmezett értesülésnek tulajdonítják.
Változatlanul a befektetők visszafogott kockázatvállalási hajlandósága, a pénzpiaci befektetések átáramoltatása dollárban denominált, úgymond "biztonságos" eszközökbe, valamint az euró dollárral szembeni gyengülése a főbb meghatározó tényezők.

A feltörekvő piaci devizák, valamint a forint és térségbeli társdevizáinak árfolyam alakulását jelenleg is leginkább az alacsony kamatozású és magasan kamatozó devizák között folytatott hozamelőny-üzletek határozzák meg, amelyek fő iránya a jen árfolyam emelkedése miatt a korábban felvett pozíciók felszámolása. A folyamat leginkább a török líra, a dél-afrikai rand és a forint árfolyamát terheli meg - mondták kereskedők.

A szerdai zárás óta az euró tovább gyengült a dollárral szemben, egészen 1,3420-ig, ami felerősítette a forint gyengülését a dollár ellenében. A dollárt 193,00/10 forinton jegyezték csütörtök reggel, 2,50 forinttal erősebben mint az előző délután.