Még mindig impozáns a banki profit

Vágólapra másolva!
Lassulva nőttek a magyarországi bankok az első félévben. Nyereségük azonban így is 10 százalékkal emelkedett, éves szinten megközelítheti akár a 400 miliárd forintot is - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az idei első félévben a kereskedelmi bankok mérlegfőösszege 5,86 százalékkal emelkedett, ami az előző év azonos időszakában mért 13,3 százalékkal szemben meglehetősen csekély bővülés - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett adatokból.

A lakosság hitelfelvételi kedve az idén is élénk volt, de a kölcsönállomány nagysága "mindössze" 9,2 százalékkal gyarapodott a 2006-os első félévi 17,3 százalékkal szemben. A számokat elemezve jól látszik, hogy a dinamika ilyen mértékű csökkenése a lakáshitelek számlájára írható, hiszen a fogyasztási hiteleknél a bővülés megközelítette a 15 százalékot (a folyószámla-kölcsönöknél majdnem ötödével nőtt az állomány, de ennek nagysága így sem mérhető az előbbi két hiteltípushoz).

Közben az első félévi adózatlan banki profit meghaladta a 235,3 milliárd forintot, ami közel 10 százalékos éves növekedést jelent. A tavalyi arányokkal számolva (akkor az éves nyereség mintegy 60 százalékát az első félév hozta) a kereskedelmi bankok éves nyeresége akár a 400 milliárd forinthoz is közelíthet.

A mostani adatokban azonban akad néhány elgondolkodtató elem. A kamateredmény egy év alatt mindössze 3,1 százalékkal, a jutalékeredmény pedig 5,8 százalékkal nőtt. A profitnövekmény nagy része osztalék- és rendkívüli bevételből származott, de ebben jókora szerepet játszhatott a céltartalékok felszabadítása is. Utóbbinál pedig - ha a kihelyezési kockázatok alakulását nézzük - nem sok tere maradhatott már a bankoknak.