Elegendő gázt ígér az olaszoknak az Eni

Vágólapra másolva!
Megszűnnek Olaszország gázbeszerzési gondjai 2008-ra, miután a dél-európai ország addigra mintegy ötödével fogja növelni behozatali kapacitását - közölte szombaton a legnagyobb olasz olaj- és gázipari vállalat, az Eni vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Olaszország 2008-ra befejezi egy nyolcmillió köbméteres part menti gáztározó építését, egyszersmind két olyan működő csővezeték kapacitásának bővítését, amelyek közül az egyiken Algériából, a másikon Oroszországból származó nyersanyag juthat el Itáliába -tette hozzá Paolo Scaroni Cortina.

"A most következő tél lesz az utolsó, amikor még fennáll a veszélye annak, hogy esetleg gond adódik a gázbeszerzéssel. A behozatali kapacitást 22-23 százalékkal fogjuk növelni, így onnantól kezdve nem lesz olyan veszély, hogy nem tudunk annyi gázt importálni, amennyit fogyasztunk" - mondta.

Olaszország - miután 85 százalékban importból fedezi gázigényét - igyekszik diverzifikálni a beszerzéseit, különösen azóta, hogy 2006 elején - egy szokatlanul hideg télen - átmenetileg kevesebb gáz érkezett Oroszországból, mert Moszkva leállította a szállítást Ukrajnával fennálló gázvitája miatt.