Segítséget kérnek a tormatermesztők

Vágólapra másolva!
Levélben kért segítséget csütörtökön Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől a Bagamér környéki tormásokat ért jégverés miatt Juhászné Lévai Katalin országgyűlési képviselő és Orvos Mihály, a település polgármestere.
Vágólapra másolva!

Csak az év végére derül ki, hogy képes-e regenerálódni a hatalmas jégverés miatt elemi kárt szenvedett termés - mondta el Juhászné Lévai Katalin. A politikus szerint nagy a baj a térségben, kérdéses, hogy a legrászorultabb helyzetben lévőknek sikerül-e kiheverniük a megélhetésüket és a jövő évi alapokat veszélyeztető elemi kár következményeit.

A település környékén lévő 400-450 hektár tormás 50 százalékát elverte a jég, közölte Orvos Mihály polgármester. A jelenlegi felmérések szerint 40 százalékos terméskiesés várható, amit tovább növelhet egy esetleges korai fagy. Ekkora jégverés még soha nem volt a térségben - tette hozzá a polgármester, s megjegyezte, mintegy 500 családot ért komoly anyagi kár.

A térségben termelik a hazai torma 90 százalékát, a termés jelentős részét Németországba, Svédországba és Ausztriába exportálják.