Újabb pénzügyi válságtól tartanak Ázsiában

Vágólapra másolva!
Három ázsiai bank fedte fel, hogy az amerikai másodlagos minősítésű jelzáloghitel-piacon összesen 13 milliárd dolláros kintlevőséggel rendelkezik. Ez a hír felerősítette a globális pénzpiaci stabilitással kapcsolatos aggodalmakat, miközben Németországban és Olaszországban nem merültek fel újabb gondok.
Vágólapra másolva!

A szingapúri DBS Group Holdings, az állami ellenőrzésű Bank of China és hongkongi leányvállalata, a BOC Hongkong jegyzése esett pénteken a 13 milliárd dollár értékű kintlevőségről szóló hír bejelentése után. A befektetők tartanak attól, hogy a többnyire stabil ázsiai bankok meginoghatnak, és megismétlődhet a tíz évvel ezelőtti ázsiai pénzügyi válság. Sydney-től Szöulig estek pénteken ennek hatására a részvénypiacok, először a múlt pénteki erőteljes visszaesés után.

A nagy nyugat-európai részvénypiacokon is ellensúlyozta pénteken a bizalom korábbi kezdeti jeleit az első számú jelzáloghitelező intézménynek, a Counterywide Financial vezetőjének, Angelo Mozilónak megjegyzése arról, hogy az amerikai ingatlanpiac összeszűkülése recessziót válthat ki. A Bank of America 2 milliárd dolláros hitellel sietett a legnagyobb amerikai jelzáloghitelező megsegítésére.

A Landesbank Berlin szintén úgy értékeli, hogy a "rossz híreknek" még nincsen vége, és a vállalati közlések sem adnak majd pozitív impulzusokat. Rövid távon a fúziók, vállalati összeolvadások sem adnak újabb lendületet - értékelte a bank. Ezzel szemben Peer Steinbrueck német pénzügyminiszter derűlátóan nyilatkozott a Rheinischer Postban arról, szerinte nincsen jele a német bankrendszerben újabb gondok jelentkezésének, vagy annak, hogy a likviditási gondok szélesebb gazdasági következményekkel járjanak. A múlt hónapban a kisvállakozói hiteleket nyújtó IKB bank 8 milliárd eurós mentőcsomagban részesült, és bankok egy csoportja 17 milliárd eurós hitellel sietett a SachsemLB pénzintézet kisegítésére.

Romano Prodi olasz miniszterelnök szerint az olasz bankrendszer a szigorú hitelnyújtási feltételeknek köszönhetően sértetlenül vészelte ét a jelzáloghitel-válságot. Rómában hétfőn teszik majd közzé a pénzintézetek érintettségét.

Franciaországban a BNP Paribas közölte, hogy a jövő héten újra megnyitja azt a három - 1,6 milliárd eurót kezelő - befektetési alapját, amit e hónapban zárolt. Reményeik szerint az intézkedés hozzájárul majd a befektetői bizalom helyreállásához.

Az amerikai Federal Reserve és az Európai Központi Bank csütörtökön is növelte a pénzügyi rendszer likviditását. A FED, amely a múlt pénteken csökkentette az irányadó kamatot, 17,25 milliárd dollárt pumpált tegnap a bankrendszerbe.