Csökkentette a német olajszállítást a Lukoil

Vágólapra másolva!
Oroszország a múlt hónapban csökkentette olajszállítását Németországnak - jelentette be a Transznyefty csővezetéket üzemeltető társaság, és ezért a Lukoil olajipari vállalatot okolta.
Vágólapra másolva!

Mint Szergej Grigorjev, a Transznyefty alelnöke szerint a szállított mennyiséget egyharmadával csökkentették, ismeretlen ok miatt. Az olajkereskedők szerint a Lukoil kedvezőbb szállítási feltételeket akar elérni a monopolhelyzetben lévő német importőrtől.

Ez a bejelentés azután látott napvilágot, hogy a PCK schwedti finomító közleményben adta hírül, hogy az elmúlt napokban csökkentek az orosz szállítások és emiatt a finomítónak alternatív forrásokat kellett keresnie.

Korábban Oroszország csökkentette az európai szállítását a Fehéroroszországgal felmerült árvitája és a Barátság csővezetéken történő tranzitálás leállítása következményeképp. Ez alkalommal azonban a szakértők szerint csak a Lukoilt érinti a kereskedelmi vita. A Lukoil közvetlen szeretne üzletelni a német finomítókkal, nem pedig a Sunimex monopolhelyzetben lévő importőr cégen keresztül.

A Lukoil nem fűzött kommentárt a hírhöz, közleményt az ügyben a jövő héten tesznek közzé.