Az állami nyugdíjrendszert támogatja Fico

Vágólapra másolva!
Lehetővé teszi, sőt ösztönzi a magánnyugdíj-pénztárakból történő kilépést a szlovák kormány szerdán elfogadott törvénye, mely szerint, ha valaki hátrányosnak érzi maga számára a magánnyugdíj-pénztári tagságot, akkor visszatérhet az állami rendszerbe - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Lehetőséget adunk azoknak, akiket megtévesztett a nyugdíjpénztárak hazug reklámkampánya, hogy visszatérjenek az egypilléres rendszerbe - magyarázta Robert Fico kormányfő. A kétpilléres nyugdíjrendszer bevezetésekor a magánnyugdíj-pénztárba önkéntesen belépők esetében fele-fele arányban megosztották a 18 százalékos nyugdíjjárulékot az állami rendszer és a magánnyugdíjpénztár között.

A tervezet értelmében az állam mostantól nem fizeti be a szociális biztosítóba a magánpénztárban is tag, gyesen lévő kismamák után az első 9 százalékot, emellett a jelenlegi 10-ről 15 évre emeli a nyugdíjhoz szükséges minimális tagsági időt a magánnyugdíj-pénztárak tagjai számára. A lépés a most 50 év körüli ügyfeleket visszakényszeríti az állami nyugdíjfolyósítás rendszerébe, mivel a nyugdíjkorhatár 62 év.

A feltételek szigorítása évi 6,5 milliárd korona megtakarítást jelent az állami nyugdíjbiztosítási rendszer, az úgynevezett szociális biztosító számára - mondta Ján Pociatek pénzügyminiszter.

A tervezet értelmében emellett az úgynevezett kivetési alap felső határát az átlagbér háromszorosáról annak négyszeresére emelik. Ez azt jelenti, hogy míg eddig a tényleges jövedelemtől függetlenül legfeljebb 56 ezer korona havi bruttó fizetés után kellett járulékot fizetni, januártól a felső határ 75 ezer kornára emelkedik. Ez jelentősen növeli az alkalmazottak járulékterheit, például a most havi 75 ezer koronát keresők járulékbefizetése 4500 korona, az új rendszerben pedig 6500 korna lesz. Ugyancsak fontos változás, hogy megvonják a nyugdíjat a dolgozó korkedvezményes nyugdíjasoktól.