Ötmilliárd forintnyi áfacsalást derítettek fel

Vágólapra másolva!
Ötmilliárd forintnyi áfacsalást derített fel a vámhatóság az APEH közreműködésével a múlt héten egy egri vállalkozás vizsgálata során - közölte Nagy János országos vámparancsnok.
Vágólapra másolva!

A vállalkozás 2005-2006-ban a tényleges értéknél jóval magasabb összegről kiállított fiktív számlák felhasználásával szerzett be számítástechnikai alkatrészeket Magyarországon, amelyeket Szerbiába szállított román vállalkozások részére címezve, és a termékek után áfa-visszaigénylést nyújtott be.

Az árut vámszabadterületre tárolták be - így elkerülve a szerb vám- és adófizetést -, majd az árut továbbértékesítették egy amerikai bejegyzésű off-shore cégnek, amely az árut visszaszállította egy szegedi közvámraktárba. Innen a termékeket szinte azonnal Romániába szállították, és ott értékesítették már jóval alacsonyabb értéken.

Nagy János kiemelte, hogy a vámnyomozók hosszas előkészítő munka után országos méretű, összehangolt akciót hajtottak végre az elmúlt héten. Ennek során több mint 40 pénzügyőr végzett házkutatást egy egri székhelyű vállalkozás és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságok székhelyein, összesen 10 helyszínen, Budapesten, Pest, Heves és Csongrád megyékben.

Az elmarasztalt vállalkozás ugyanannak az árunak a megutaztatása során - annak érdekében, hogy a vámhatóságnak ne tűnjön fel az áru azonossága - a vámokmányokban megváltoztatta a rakomány mennyiségét, illetve többször átrakatta más és más kamionba.

Az üggyel kapcsolatban az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága, valamint a vámhatóság már 2003-2006 közötti vizsgálata alapján megállapította, hogy a társaság összesen valamivel több mint 8 milliárd forint áfát igényelt vissza - emlékeztetett Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke. Az eddigi bizonyítékok alapján ebből az összegből legalább 5 milliárd forintot jogosulatlanul csalt ki a költségvetésből.

A vámnyomozók az egri vállalkozás ügyleteit, gazdálkodását és adózását tovább vizsgálja, de már a nyomozás jelenlegi szakaszában valószínűsíthető, hogy a költségvetésnek okozott kár még jelentősen növekedhet. Az elsődleges intézkedések során mintegy 30 millió forint fizetőeszközt foglaltak le, illetve jelenleg is nagy erőkkel folyik az elkövetői kör még fellelhető vagyonának a feltárása.

Az akció eredményeként, a nyomozó hatóság előterjesztése alapján az Egri Városi Bíróság a vállalkozás két vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte, a vámkezeléseket irányító személlyel szemben pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Az egyik fiktív számlákat kibocsátó cég vezetője ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki. A bíróság 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti a cég vezetőit.

Nagy János elmondta, hogy jelenleg a pénzügyőrök - az APEH-hel együttműködve - 100-as nagyságrendű áfacsalási ügyben nyomoznak, amelyeknek összesített elkövetési értéke 30-35 milliárd forintot tehet ki, amelyek közül a jelentősebb, 1 milliárd forintot meghaladó értékű ügy egy tucat körül lehet. Utalt ara, hogy 2006 szeptember óta, amióta a VPOP nyomozati tevékenysége kibővült a pénzügyi és adócsalásokkal is, már legalább fél tucat több milliárd forintos ügyet derítettek fel sikeresen.

Szikora János - bár adótitokra való hivatkozással a konkrét ügyben egyéb információval nem szolgált - annyit elmondott, hogy az adóhatóság az idei első félév során az adóügyi visszaélések gyanúja miatt mintegy ezer esetben tett büntetőfeljelentést.