Diákok is alakítják az ingatlanpiacot

2007.08.28. 11:13

Az egyetemi városokban nemcsak az albérletek piacán kell számolni a diáksereggel: sok szülő - esetleg befektetési szempontokat is figyelembe véve - lakást vásárol gyermekének az egyetemi évekre. Az Otthon Centrum elemzése.

Az Otthon Centrum adatbázisa segítségével az egyetemista életkorban lévő (18 és 25 év közötti) fiatalok vásárlási szándékait vizsgálta Budapesten és a vidéki egyetemi városokban. Az elemzésbe bevont 600 tényleges ingatlanvásárló átlagosan 14 millió forintért keresett lakást. A leggyakoribb keresett ár 9 millió volt, az esetek felében 12 millió alatt maradt. A kívánt lakások mérete általában 45 és 50 négyzetméter között alakult.

Budapesten a 11 millió körüli ingatlanok a legnépszerűbbek a fiatalok körében, míg a vidéki egyetemvárosokban (Győr, Pécs, Sopron, Szeged, Veszprém) a 8-9 millió közötti ingatlanok a legkedveltebbek. A főváros és a vidék közötti különbségeknek  megfelelően alakul az alapterület is: Budapesten a 40 négyzetméter körüli ingatlanok a legnépszerűbbek, míg vidéken az 50 négyzetméteres alapterület áll az első helyen.

A fiatalok jellemzően a kisebb ingatlanokat keresik, amelyek olcsók, és később könnyebben értékesíthetők. "Egyre gyakoribb, hogy módosabb szülők befektetésként megvásárolják a kiszemelt lakást, majd a tanulmányok befejeztével eladják. Ők általában a jobb minőségű, téglaépítésű lakásokat keresik" - mutatott rá Bőhm Ferenc, a győri Otthon Centrum-iroda vezetője.

Hasonlóak a soproni tapasztalatok: "Jellemzően garzont vagy kétszobás lakást vesznek a tehetősebb szülők, jó közlekedéssel. Általában az újszerű vagy új lakásokat favorizálják, és mivel az egyetem a Lővérek aljában van, ahol nagyon borsosak az árak, ezért általában távolabbi ingatlant választanak" - összegzett a soproni OC-iroda munkatársa.

Nagyobb hallgatói létszámú egyetemvárosokban, például Pécsett, ahol pár száz kollégiumi férőhely jut a csaknem 33 ezer hallgatóra, még elterjedtebb a lakásvásárlás. "Az egyetemisták többsége számára az ár, illetve az elhelyezkedés a meghatározó szempont, a minőség kevésbé érdekli őket. Jobbára panelokat vásárolnak, jellemzően 9 millió forintig. Legalább másfél szobásat keresnek, hogy egy szobát ki tudjanak adni albérletbe. A pluszbevételt a rezsire vagy a törlesztőrészletre fordítják" - állítja Adriányi Nóra, a pécsi OC-iroda vezetője.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK