Emelkedő irodabérleti díjak Európában

Vágólapra másolva!
Csökkentek a szabad irodaterületek Európa fontos piacain az utóbbi időben - állapította meg a CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó cég az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségről szóló legfrisebb jelentésében. Erősödik a bérlői aktivitás, csökken az üresedés, ami a bérleti díjak emelkedéséhez vezet számos európai irodapiacon.
Vágólapra másolva!

A CB Richard Ellis EU-27 kihasználatlansági ráta indexe az egymást követő kilencedik negyedévben jelzett csökkenést, és ma 10 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Az indexben szereplő 28 európai piacból 14-ben mérséklődött a kihasználatlanság. Jelentős esés következett be számos nyugat-európai piacon, például Londonban, Brüsszelben és Dublinban.

Csökkenést jegyeztek fel kelet-európai nagyvárosokban, így Prágában, Pozsonyban és Budapesten is, a bérlői aktivitásnak, illetve bizonyos országokban a gazdaság gyors növekedésének köszönhetően.

A bérleti díjak növekedése gyorsult, az EU-37 bérleti díj index közel 3 százalékot nőtt egy negyedév és 10 százalékot egy év alatt. A legtöbb jelentős város az elsőhöz képest erősebb második negyedévet tudhat maga mögött, a növekedés pedig elért olyan piacokat is, mint Prága, Lisszabon vagy Barcelona.

Számos európai piacon rövidtávon is javuló gazdasági kilátások hatására folytatódik az erős bérleti aktivitás, amely az elérhető irodaterületek további csökkenését eredményezheti az év hátralévő részében.

Magyarországon is kiemelkedő volt az irodapiaci kereslet 2007 első félévében. A budapesti irodák iránt mind a Magyarországra települő külföldi cégek, mind a hazai kis- és nagyvállalatok részéről erős az igény.