Kelet-európai ingatlankrach jöhet

Vágólapra másolva!
Egy sor balti és balkáni állam ingatlanpiacán drámai mértékben zuhanhatnak az árak az elkövetkező időszakban - figyelmeztetnek külföldi elemzők. Magyarország ebből a szempontból a tágan értelmezett régió kevésbé sebezhető szereplői közé tartozik, de óvatosságra int, hogy Nyugat-Európában sincs minden rendben.
Vágólapra másolva!

Egyre nyilvánvalóbb jelei mutatkoznak annak, hogy több kelet-európai ország gyorsan fejlődő piacán ingatlanbuborék alakult ki. A balti államokban, Oroszországban és a Balkánon e túlfűtött piacok némelyike már összeomlással fenyeget - írja a The Daily Telegraph.

A jelenség összefügg az Egyesült Államok másodlagos jelzálogpiacán az elmúlt hónapokban kialakult válsággal - sőt, tulajdonképpen annak első jelei látszanak megismétlődni. A magasabb hitelkamatok miatt visszaesett a kereslet, mire az ingatlanárak növekedése megállt, néhol pedig egyenesen csökkenés következett be.

A lap szerint a Baltikumban a legsúlyosabb a helyzet - Lettországban, például, már kipukkadni készül az ingatlanbuborék. A főváros, Riga tágabb régiójában a májusi 1 százalékos csökkenés után júniusban már 3,5 százalékkal estek az ingatlanárak.

Még így is döbbenetesen magas azonban az árszínvonal. A jórészt devizaalapú hitelekre építő, alapvetően spekulatív célú vásárlási láz ez év elejére oda vezetett, hogy Riga óvárosában drágábban lehetett lakást venni, mint Berlinben.

Mivel a hitelek euró-, svájci frank- vagy japán jen-alapúak, az adósokra és így az egész piacra katasztrofális következményekkel járhat a lett valuta, a lat esetleges leértékelődése. Márpedig ez könnyen bekövetkezhet, tekintve, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 26 százalékára rúg.

Összehasonlításul: a GKI prognózisa szerint Magyarországon ugyanez az adat az idén a GDP 3 százaléka alatt lesz, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az OTP Bank 4,9, a Budapest Economics pedig 5,1 százalék körüli fizetésimérleg-hiányt valószínűsít.

A lettországihoz hasonló szituáció közeleg Romániában, Bulgáriában, Horvátországban és Oroszországban. A dán Danske Bank nemrég arra figyelmeztetett, hogy Kelet-Európa ingatlanárait egy hatalmas buborék emeli, és a körülmények kísértetiesen emlékeztetnek az 1997-es kelet-ázsiai krízisre.

Nyugaton is vannak problémák

Érdekes módon az árcsökkenés távolról sem csak a kontinens keleti felére jellemző. A drágaságáról híres ír piacon zsinórban négy hónapja csökkennek az árak. Az idei év első felében összesen 2,6 százalékkal estek vissza, de a fővárosban, Dublinban 3,3 százalékos volt az áresés. A lassulás az építőipart is érinti, egyes adatok szerint a teljes lakásállomány 15 százaléka üresen áll.

A háztartások eladósodottsága szempontjából az egész nyugat-európai régió sebezhetővé vált, az eurózóna szigorodó kamatkondíciói miatt - idézi a lap Jean-Michel Six, a Standard & Poor's hitelminősítő elemzőjének véleményét.

A háztartások eladósodottságának mértéke Írországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Hollandiában és Dániában is meghaladja a GDP 100 százalékát, miközben az Európai Központi Bank 2005 decembere óta 2 százalékról 4-re emelte az irányadó kamatot. Az elmúlt hónapok eseményei miatt azonban némelyik országban ennél is nagyobb mértékben emelkedtek a hitelek költségei.