Sziget, Forma-1: a feketemunka paradicsoma

Vágólapra másolva!
Sok dolgozót feketén alkalmaztak a legnagyobb nyári idegenforgalmi rendezvényeknek tekintett Forma-1-es futamra és a Sziget fesztiválra kitelepült vállalkozások. A munkaügyi ellenőrök vizsgálódásai nyomán több mint százmillió forint bírság kiszabása várható.
Vágólapra másolva!

Közel kilencszáz munkáltatót ellenőrzött augusztusi idegenforgalmi akciójában a munkaügyi hatóság. A vizsgálatok majdnem felénél jogellenes foglalkoztatásra utaló jeleket találtak az ellenőrök az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) összefoglaló jelentése szerint. A feltárt szabálytalanságok a munkavállalók 36 százalékát érintették, akiknek a túlnyomó többsége feketén foglalkoztatott dolgozó volt. A hatóság közel 105 millió forint munkaügyi bírságot helyeztek kilátásba, ezen felül további 6 milliós büntetés várható a külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt.

A Balaton körül elsősorban az építőipari vállalkozások, az éttermek, bárok, szórakozóhelyek munkaügyi gyakorlatát vizsgálták. Leginkább a feketefoglalkoztatásra, a jogellenes gyermekmunkára és a fiatalokat érintő jogsértésekre fókuszáltak az ellenőrzések során a felügyelők. A munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztató munkáltatókat pedig egy héten belül ismételten is meglepték.

Alig akadt legális munkavállaló a Forma-1-en és a Szigeten

A Forma-1-es versenyre kitelepült vendéglátó egységeknél, illetve az őrző-védő szolgálatoknál tartott ellenőrzések során szinte minden vállalkozó elismerte, hogy a Mogyoródi Polgármesteri Hivatal a legfontosabb munkaügyi előírásokat ismertette. Ennek ellenére a munkáltatók 91 százaléka munkaszerződés vagy bejelentés nélkül foglalkoztatta a munkavállalóit.

A tavalyi ellenőrzésről szóló tájékoztatás ellenére sem javult jelentősen a helyzet: Akkor 20-ból 19 munkáltatónál találtak szabálytalanságot, illetve a vizsgált munkavállalók 98 százalékánál állapítottak meg illegális munkavégzést. A hajógyári szigeten tartott ellenőrzés ugyancsak lesújtó képet mutatott a feketefoglalkoztatás vonatkozásában annak ellenére, hogy a vállalkozások itt is tájékoztatást kaptak a legfontosabb munkaügyi előírásokról.

Az AM könyves kiskapukat is feltárták

A balatoni ellenőrzés is alátámasztotta azt a korábbi tapasztalatot, miszerint a munkáltatók igyekeznek kijátszani az alkalmi munkavállalói könyves (AM könyves) foglalkoztatás szabályait. A legjellemzőbb visszaélés az volt, hogy a munkáltató kitölti a kiskönyv soron következő rovatát, beragasztják a közteherjegyet, illetve szabályosan aláírják és a dolgozóval is aláíratják a rovatot, csak éppen a munkavégzés pontos dátumát nem tüntetik fel a bejegyzésben. Az évet és a hónapot általában előre megjelölik, hogy az ellenőrzés megkezdésekor csak a napot kelljen majd utólag beírni. A könyveket pedig úgy tárolják, hogy a hiányzó bejegyzést észrevétlenül és gyorsan meg lehessen tenni. Így szabályosnak tűnhet az alkalmi foglalkoztatás.

A hiányosságok feltárása esetén ugyanakkor a leggyakrabban azzal védekeznek a munkáltatók, hogy véletlenül maradt el a dátum pontos kitöltése. Többségük sérelmezi is, hogy egy ilyen apróság miatt bírságot helyeznek kilátásba. Az ellenőrök által tapasztalt másik, ugyancsak elterjedt módszer szerint az AM könyveket olyan tollal töltik ki, amit a későbbiekben nyom nélkül ki lehet kiradírozni.

Mindkét fél érdekelt a szabályok kijátszásában

Az AM könyvvel kapcsolatos visszaélések felderítését jelentősen megnehezíti, hogy mindkét fél érdekei azonosak. Nem csak a foglalkoztatók, hanem a dolgozók is jobban járnak ugyanis az adó- és járulékfizetés elkerülésével. A kiskönyv félig-meddig biankónak tekinthető kitöltésével lehetőség nyílik arra is, hogy az időkorlátozással kapcsolatos törvényi előírásokat is kijátsszák. Megszakítás nélkül ugyanis legfeljebb öt napot, havi szinten pedig legfeljebb tizenöt napot lehet ugyanannál a munkáltatónál alkalmi munkavállalóként eltölteni.

Az esetek túlnyomó többségében nem tesznek terhelő nyilatkozatot a a dolgozók az őket foglalkoztatókkal szemben. Gyakran előfordul, hogy - tartva a munkalehetőség elvesztésétől - magát a munkavégzést sem ismerik el, azt állítják ugyanis, hogy vendégként, élettársként vagy barátként vannak jelen.

Azok a foglalkoztatók, akik legálisan, írásbeli munkaszerződéssel, APEH-bejelentéssel, vagy jogszerűen kitöltött AM könyvvel alkalmaznak munkavállalókat, jellemző módon a többi munkaügyi szabály betartására is figyelnek. A feltételezésekkel ellentétben a fiatalok foglalkoztatásához kapcsolódó előírásokat a többség ismeri, a munkáltatók döntő része pedig be is tartja azokat.