ÁSZ: Eladósodtak az önkormányzatok

Vágólapra másolva!
Az előző négy évben az önkormányzatok vagyona és költségvetési bevétele közel duplájára nőtt, ennek ellenére közel harmaduk hitelfelvétellel növelte eladósodását - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2002-2006 közötti időszakot átfogó vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a helyi önkormányzatok könyvviteli mérlegben kimutatott vagyona 2002-2006 között 6423 milliárd forintról 10 300 milliárd forintra nőtt, és a növekedés mintegy kétharmadát a korábban érték nélkül nyilvántartott ingatlanok 2003. évben elvégzett értékmegállapítása okozta. A helyi önkormányzatok 2002-ben 2570 milliárd forintból, míg tavaly 45 százalékkal több pénzből, 3719 milliárd forint konszolidált költségvetési bevétellel gazdálkodtak.

Az ÁSZ megállapítása szerint az elmúlt négy évben a gazdasági programmal rendelkező önkormányzatok aránya pozitív irányban változott. A költségvetések évről-évre nagyobb arányban feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, míg a munkafolyamatba épített ellenőrzés rendszere, színvonala kevésbé javult. Az önkormányzatok mintegy fele - az "üvegzsebről" szóló törvény előírása ellenére - évek óta nem, vagy csak részben tett eleget a támogatások, és az 5 millió forint értékhatár feletti szerződések közzétételi kötelezettségének.

Az önkormányzatok tavaly 277 milliárd forintot adtak át nem szociális ellátásként különböző szervezeteknek és a háztartásoknak, viszont a számadások ellenőrzését közel tizedük nem végezte el, a rendeltetésszerű felhasználást pedig közel nyolctizednél nem ellenőrizték.

Az ÁSZ megállapította, hogy a költségvetési és a pénzügyi egyensúly javítására tett önkormányzati intézkedések hatására az év végére az ellenőrzöttek mintegy harmadánál a működési célú, közel kétharmadánál a felhalmozási célú költségvetési kiadásoknál volt hiány. A hiányzó bevételt részben hitelfelvétellel pótolták, különösen a folyószámlahitel összege, tartóssága növekedett az elmúlt négy év alatt, így növelve eladósodásukat.

A kisebbségi önkormányzatok kiadásaikat évek óta jellemzően az önkormányzati testületi működés feltételeinek biztosítására, valamint a településen élő kisebbségek érdekeinek képviseletére, a nemzetiségi hagyományok ápolására fordítják - olvasható az összegzésben.