Vágólapra másolva!
A boszniai parlament ratifikálta Bosznia-Hercegovina csatlakozását a CEFTA szabadkereskedelmi övezethez, amely ezzel belátható időn belül Horvátország, Albánia, Montenegró, Moldova, és Koszovó mellett a CEFTA hatodik tagja lesz.
Vágólapra másolva!

Bosznia-Hercegovina eddig a mezőgazdasági ágazatban várható erősebb verseny miatt halogatta a ratifikálást. A Közép-európai Szabadkereskedelmi Egyezmény (CEFTA) új tagokkal való bővítéséről tavaly év végén írtak alá megállapodást Bukarestben az érintett, főként balkáni országok képviselői. A bővítéstől azt remélik, hogy növekszik a gazdasági együttműködés a dél-európai térségben, és több külföldi tőke áramlik a régióba. Az egyezmény 2007 május 1-jén lépett életbe.

A CEFTA tagjai voltak eredetileg Bulgária és Románia is - a két ország az idei uniós csatlakozással kivált a szervezetből -, valamint Horvátország és Macedónia. A megállapodás értelmében a szabadkereskedelmi egyezményt kiterjesztik Albániára, Bosznia-Hercegovinára, a Moldovai Köztársaságra, Szerbiára, Montenegróra, valamint Koszovóra.

A várakozások szerint az érintett országok közötti kereskedelem 90 százalékban akadályoktól mentesen bonyolódna, az ipari termékeket érintően teljesen szabadon, a mezőgazdasági terményekre vonatkozóan részlegesen. A Világbank számítása szerint a Balkán nyugati és keleti része közötti külkereskedelem a CEFTA-bővülés révén a háromszorosára emelkedhet, a nyugat-balkáni országok között pedig megduplázódhat.

Az új szabadkereskedelmi megállapodás 31 kétoldalú megállapodást váltott fel, ami nemcsak a kereskedelmi szabályok egyszerűsödését jelenti, de azt is, hogy a 29 milliós térség nagyobb vonzerőt gyakorol a külföldi befektetőkre. Tavaly a régió országaiba 10 milliárd eurónyi tőke irányult - nagy része Horvátországba, Bulgáriába, és Romániába.