A PM túlbecsülte az áht hiányát

Vágólapra másolva!
Az államháztartás hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - augusztusban 69,1 milliárd forint volt. A Pénzügyminisztérium korábban 87,5 milliárd forintos deficittel számolt. Az első nyolc havi hiány így a bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékát tett ki.
Vágólapra másolva!

A központi költségvetés 104,9 milliárd forint hiánnyal zárta az év nyolcadik hónapját. A társadalom biztosítási (tb) alapok viszont 32,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 3,6 milliárd forintos többletet értek el.

Így az államháztartás az első nyolc hónapban - önkormányzatok nélkül - 982,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. A Pénzügyminisztérium prognózisa augusztus végére 1000,6 milliárd forintos deficit volt. Az államháztartás első nyolc havi hánya a GDP 3,9 százalékát érte el. Szeptember végére a pénzforgalmi hiányt 1215 milliárd forintra várja a tárca, ami a GDP 4,8 százalékának felel meg.

Az államháztartás júliusban 90,6 milliárd forint többlettel zárt, így a héthavi hiány 913,1 milliárd forint lett, a GDP 3,6 százaléka. A PM arra a hónapra is magasabb 95,1 milliárd forint többletet várt a pénzforgalmi adatok alapján.