Nem változott az angol alapkamat

Vágólapra másolva!
A brit központi bank, a Bank of England csütörtöki kamatdöntésével változatlanul, 5,75 százalékon hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak, sőt, most a legtöbb elemző úgy véli, az idén már nem is szigorít tovább a bank.
Vágólapra másolva!

Egy hónapja a többség még arra számított, hogy az óvatosságáról világhírű brit központi bank, az inflációs várakozások elleni harc jegyében, ez év végére legalább 6 százalékra tornássza fel a szintet. Csakhogy azóta beköszöntött Európába is a "nem elsőrendű válság".

A csütörtöki döntés borítékolva volt azóta, hogy a Bank of England éppen előző nap 6 százalékkal emelte erre a hónapra a kereskedelmi bankok számára rendelkezésére álló tartalékát, azzal az indokkal, hogy meg kell nyugtatni a piacot, miután a háromhónapos LIBOR - a londoni bankközi kamatláb - az előző napokban 6,7975 százalékra, majdnem kilencéves csúcsra emelkedett a "nem elsőrendű válság" okozta likviditásszűke miatt.

A Bank of England maga is megjegyezte, hogy az egynapos kamatok a múlt hónapban időnként "szokatlanul" magasak voltak, és ezért enyhíteni akarja a nyomást. A bank egyszersmind értésre adta, hogy - eltérően az EKB és a Fed augusztusi tűzoltómunkájától - a maga részéről ezentúl sem fogja rendkívüli repopályázatok útján növelni a likviditást. Mindenesetre, ebben a helyzetben nem lett volna logikus, ha szerdán enyhít, csütörtökön meg szigorított volna a bank.

A piaci kamatok azért emelkedtek meg, mert a brit bankok most lasszóval fogják a betéteseket, készpénztartalékaik javítása miatt. Alig egy hónapja még fordítva, a hitelfelvevőkért versenyeztek. A megváltozott helyzet a központi bank beavatkozása nélkül is felér egy országos szigorítással.

A brit gazdaságra rá is fér még némi hűtés. Nagy-Britannia gazdasági növekedése továbbra is erős, évi 3,0 százalékos volt mind az első, mind a második negyedévben. Ezzel a második negyedben már megelőzte az euróövezetet, amelynek GDP-növekedése - éves összehasonlításban - a második negyedben 2,5 százalékra lassult az első negyedévi 3,2 százalékról.