A Fehér Ház nem fél az összeomlástól

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház szerint nem valószínű, hogy a jelzálogpiaci válság miatt recesszióba fordul az amerikai gazdaság. Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter előző esti hasonló nyilatkozata után pénteken Ed Lazear, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója a CNBC televízióban igyekezett megnyugtatni a piac szereplőit .
Vágólapra másolva!

"Az amerikai lakóingatlan-piac zavarai még bizonyára hónapokig hatnak, de a recesszió nem valószínű" - fogalmazott Lazear. Hozzátette, soha nem lehet kizárni, hogy a gazdaság növekedése megáll, de ezt "nem tartja valószínűnek".

A hitelpiaci nyugtalanságot megszenvedi ugyan az amerikai gazdaságra, de a növekedés nem áll meg - közölte Paulson pénzügyminiszter csütörtökön. Véleménye szerint csak hetek, talán hónapok múlva nyugszik meg a hitelpiac.

Lazear meggyőződése szerint a jelzáloghitel-válságban érintett, vagyis a hiteleket fizetni képtelen mintegy 2,5 millió háztulajdonos háromnegyede ingatlanában maradhat. Ez vagy az adósságok átütemezésével, vagy új hitelfeltételekkel oldható meg; a piac mindenesetre kiutat fog találni a válságból. A maradék 20-25 százalékot valóban lakóingatlanának elvesztése fenyegeti, de a kormány ezeken a családokon is igyekszik segíteni.

George Bush elnök múlt pénteken jelentett be a hitelrészleteket fizetni képtelen tulajdonosok megsegítésére intézkedéscsomagot, amely egyebek mellett szövetségi kezességvállalást, törvénymódosításokat és adókönnyítéseket tartalmaz.