Vágólapra másolva!
Az Ázsiai Csendes-óceáni Gazdasági Konferencia (APEC) vezetői vasárnap politikai szándéknyilatkozatot tettek és rugalmasságot ígértek az akadozó világkereskedelmi tárgyalások megmentésére. Emellett azonban továbbra is vizsgálják egy önálló, csendes-óceáni szabad kereskedelmi övezet megvalósíthatóságát.
Vágólapra másolva!

"Soha nem volt még olyan sürgős, hogy eredményt érjünk el a Világkereskedelmi Szervezet tárgyalásain, mint most" - állították egyöntetűen a 21 tagú gazdasági együttműködés vezetői a Sydneyben rendezett éves csúcstalálkozójuk végén. Az APEC-országok gazdaságai a világkereskedelemnek csaknem felét bonyolítják le, míg a világ gazdaságának több mint felét teszik ki.

A kereskedelmet és klímaváltozást illető ígértek az idei APEC-összejövetel legfontosabb eredményei. A kétnapos csúcsról korábban távozott George W. Bush amerikai elnök. Bush a találkozón háromoldalú megbeszélést folytatott Ausztrália miniszterelnökével, John Howarddal és Abe Sindzóval, Japán miniszterelnökével - a két szigetország az USA kulcsfontosságú szövetségese az iraki háborúban.

"Kinyilvánítottuk a politikai akaratot, rugalmasságot és törekvést, hogy biztosítsuk, a Doha-forduló tárgyalásai idén végre a végső fázisba lépnek," idézi a vezetők közös nyilatkozatát az AP. "Arra kérjük WTO-partnereinket, hogy csatlakozzanak ehhez az életbevágó fontosságú erőfeszítéshez" - teszik hozzá.

A WTO-tárgyalások a múlt héten kezdődtek újra Genfben, azzal a céllal, hogy feloldják a patthelyzetet a gazdag és a szegény népek között, abban a kérdésben, hogy hogyan lehetne csökkenteni a mezőgazdasági és ipari kereskedelem korlátjait. Az APEC-vezetők azt mondják, ezekben a kérdésekben gyors eredményt kell elérni azért, hogy biztosíthassák a tárgyalások sikerét.

Egy sikeres globális kereskedelmi alku "új áramlatokat szabadítana föl mindannyiunk hasznára, így a fejlődő országoknak is," mondták a vezetők, akik így erős támogatást adtak egy új, szabályalapú, globális kereskedelmi rendszerhez.

Az APEC ezenkívül közölte, hogy tovább vizsgálja egy széles, csendes-óceáni szabad kereskedelmi zóna lehetőségét, amely Kínától Chiléig terjedne és mind a 21 APEC-tagot magába foglalná. Az ötlet, amely először három éve merült föl, gazdasági vezetők alternatív javaslata volt arra az esetre, ha a globális kereskedelmi megbeszélések végül nem járnának sikerrel.