Tovább gyengül a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 107,58 pontos csökkenéssel, 26 486,14 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest ez 0,40 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

A kedvezőtlen nemzetközi hangulatban stagnáló piac várható hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén. A csalódást keltő amerikai munkaerőpiaci adatok miatt továbbra is negatív a nemzetközi hangulat - mondta Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek. Hozzátette, hogy a kedvezőtlen adatot nagyrészt már pénteken lereagálták a piacok, így további zuhanás hétfőn már nem valószínű, de várhatóan tovább csúsznak lefelé az árfolyamok.

A bányajáradék 12 százalékról 30 százalékra emelését célzó, pénteken benyújtott törvénymódosító javaslat az elemző szerint nem lesz érdemi hatással a Mol profitabilitására, mivel az emelkedés csak a Mol 2005 decembere után termelésbe állított mezőit érinti, egy 2005-ben kötött szerződés alapján. Az OMV felvásárlási esélyét viszont tovább csökkenti a módosítás, ugyanis a Molnak a kormánnyal olyan szerződése van, amely szerint, ha egy meghatározó tulajdonos irányítást szerez a társaságban, akkor bármelyik fél egyoldalúan felmondhatja a szerződést.