Inflációban Bulgária vezet

Vágólapra másolva!
Bulgária az élre ugrott az EU-ban az infláció mértékét tekintve: augusztus hónapra éves szinten 12 százalékos inflációt mértek augusztus hónapra. Júliusban még 8,4 százalékos volt a drágulás éves üteme a dél-európai országban. 
Vágólapra másolva!

Galoppra váltott, a bolgár áremelkedés, augusztusban az egy évre visszatekintő drágulás mértéke 12 százalékos volt, ezzel az élre állt a balkáni ország az EU-ban (eddig Lettország volt a listavezető 10,1 százalékos áremelkedéssel). Júliusban még 8,4 százalékos volt a drágulás éves üteme a dél-európai országban. Augusztus hónapban 3,1 százalékos volt az átlagos fogyasztóiár-növekedés júliushoz képest. Uniós harmonizált módszerrel számolva a havi drágulás 2,2 százalékos, az éves 9,3 százalékos volt.

Miként Magyarországon, a dél-európai országban is elsősorban az élelmiszerárak vitték el az inflációt, havi szinten 7,3 százalékos drágulást jegyeztek fel. Ez a drágulás nagyrészt az idei szárazságra, az ennek okán jelentkező terméshiányra vezethető vissza, jelentősen emelkedett a liszt, a tojás, tejtermékek és a hús ára. A kenyér ára tavasz óta mintegy 30 százalékkal drágult augusztus végéig.

A jelentések szerint a kormány eredetileg 3,4 százalékos éves idei inflációval számolt, ezt még ez idáig nem módosította, jóllehet elemzők szerint elképzelhető, hogy a drágulás idei üteme meghaladja a 7 százalékot is Bulgáriában.

A bulgáriai infláció "vágtáját" összefüggésbe hozzák a térség egészét jellemző problémával: a fogyasztói kereslet megugrott és nem csak bulgáriai, hanem a szomszédos országokbeli is, minek hatása Bulgáriában is jelentkezik. A kormányzat a drágulás indoklásánál a begyűrűző globális nyersanyag-drágulásra is hivatkozik.