Asztalhoz ülnek a bérek miatt Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Újabb tárgyalásokra késztette mától a Budapest Airport vezetőségét a szakszervezetek utolsó bérajánlata. Míg a szakszervezet 9,5 százalékos béremelést követel, addig a vezetőség 6,5 százalékot fizetne januártól visszamenőleg. Ha nem tudnak megegyezni a szakszervezetek több hetes sztrájkot helyeztek kilátásba.
Vágólapra másolva!

A tárgyalásmentes időszak után ma újra egyeztetnek a repülőtéren dolgozók idei béremelési mértékéről a szakszervezetek és a munkáltató, a Budapest Airport képviselői.

Szollár Domokos, a BA szóvivője elmondta, hogy nem is csak egy egyeztetésre kerül sor: a BA tárgyalni fog a sztrájkkal fenyegető és a tárgyalásokba a munkaügyi közvetítő bevonását szorgalmazó két érdekképviselettel külön, valamint az összes szakszervezettel együttesen is.

A BA legutóbbi béremelési ajánlata 6,5 százalék, ezzel szemben az érdekképviseletek kitartottak 9,5 százalékos követelésük mellett.

A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ) és a Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) munkaügyi közvetítő bevonását sürgeti, amit elvben a munkáltató is támogat, csakhogy ezt valamennyi szakszervezet részvételéhez és támogatásához köti. A BA hozzáállása a két szakszervezet szerint ellentétes a Munka törvénykönyve előírásaival, ezért ez ellen kifogást emeltek, és továbbra is eredménytelen tárgyalások esetén akár több hétig tartó sztrájkot helyeztek kilátásba.

A szakszervezetek augusztusban már tartottak több órás munkabeszüntetést Ferihegyen, amikor az érkező és induló járatok többsége késett, egy járatot pedig törölni kellett.