Milliárdokat adtunk egy százalékra

Vágólapra másolva!
A személyi jövedelemadóból idén felajánlott 1+1 százalékok összege megközelíti a 14,4 milliárd forintot. Összesen 206 ezer darab nyilatkozat volt érvénytelen. A civil szervezetek legkésőbb november 30-ig kapják meg a nekik felajánlott összeget.
Vágólapra másolva!

A 27 576 kedvezményezettből 27 426 a civil szervezet, 144 az egyház és hat a kiemelt költségvetési előirányzat. Az idei felajánlásokban szereplő összeg az előre prognosztizált 26,1 milliárd forintos elvi keret 55 százalékát teszi ki.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz a személyi jövedelemadó bevallásokkal együtt 2,5 millió érvényes nyilatkozat érkezett be.Idén 4.426 ezer adófizető magánszemély személyi jövedelemadó bevallását, munkáltatói elszámolását, illetve adóhatósági adómegállapítást kérő nyilatkozatát dolgozta fel az APEH. Ennyien rendelkezhettek volna ugyanis a személyi jövedelemadójuk meghatározott részének 1-1 százalékáról.

A felajánlható összeg ebben az évben 26,1 milliárd forint. Erről az összegről azonban a potenciális nyilatkozók 73,9 százaléka azaz a progresszíven adózó 3,272 ezer magánszemélynek volt lehetősége ténylegesen nyilatkozni, azok ugyanis, akiknek nem volt összevonás alá eső jövedelme, vagy a személyi jövedelemadó bevallásukban, munkáltatói elszámolásukban, vagy adóhatósági adómegállapításukban 0, forint szerepel az összevont adóalap kedvezményekkel csökkentett adóként, kizárólag 0 forint összegű felajánlást tehetnek. Összesen 206 ezer darab nyilatkozat volt érvénytelen.

A rendelkező nyilatkozatok érvényességének vizsgálata során az APEH nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy kizárólag abban az esetben lehessen érvényes a rendelkező nyilatkozat, ha az azt tartalmazó boríték és a rendelkező nyilatkozatok kitöltése megfelel a törvényi előírásoknak, illetve a rendelkező magánszemély az szja 1 százalék alapjául szolgáló adót maradéktalanul megfizette.

Az APEH a rendelkező magánszemélyek által érvényesen megjelölt szervezetek részére 2007. szeptember 1-jéig küldte meg a tájékoztató, illetőleg a felhívó-tájékoztató levelet. A civil szervezetek legkésőbb november 30-ig kapják meg a nekik felajánlott összeget.