Jól fogy a Tescós bioüzemanyag

2007.09.13. 8:20

Az első héten 1700 liter (főleg bioetanolt tartalmazó) E85-ös üzemanyagot adott el a Tesco, vagyis a következő hétre már új szállítmányt kell rendelnie a termékből, hogy folyamatos legyen az ellátás. A Tesco várakozásait felülmúlja a kereslet, közölte a cég.

Annak ellenére, hogy a terméket csak speciálisan felszerelt technológiával ellátott autókba lehetne tankolni (mivel az üzemanyag 75-80 százalékban bioetanolt, vagyis alkoholt tartalmaz), a cég tájékoztatása szerint nem az autósok, hanem a motorosok vásárolják a látszólag jóval előnyösebb áron kínált üzemanyagot - olvasható a Napi Gazdaságban.

Bár a bioetanol előállítása lényegesen drágább a hagyományos üzemanyagokénál, az E85-nek kiskereskedelmi árelőnyt biztosít az alkoholtartalomra vonatkozó jövedékiadó-mentesség. Ez legkésőbb 2011-ig várhatóan megszűnik, de az OECD már most megszüntetné az üzemanyag állami támogatását. Az elemzők szerint ha a termék a jelenleginél nagyobb mennyiségben fogyna, az állam - mivel adóbevételtől esik el - valószínűleg már rég hozzányúlt volna a támogatáshoz.

A lap számításai szerint azonban a jövedéki adóval csökkentett ár sem feltétlenül jelent olcsóbb üzemanyagot a fogyasztóknak. A bioetanol lényegesen kisebb energiatartalma miatt az E85-tel hajtott motorok átlagos fogyasztása akár 20-30 százalékkal is növekszik, aminek hatására a jelenleg 215 forintos E85 valós ára esetenként 260-280 forintra növekszik, ami gyakorlatilag nem jelent megtakarítást az autós számára.

A magas etanoltartalom miatt annyi szén-dioxidot bocsát ki az E85-tel működő motor, amennyit a természet a takarmány termelése során kivont belőle. Ám a környezetvédelmi szakemberek szerint ezzel a megállapítással csínján kell bánni, ugyanis a bioetanol alapjául szolgáló alapanyagok előállítása és maga a feldolgozás jelentős energiafelhasználással jár, ezzel számolva pedig már kétséges a környezetkímélő hatás. Az E85 az elemzők szerint az alkoholgyártók és kereskedők lobbitevékenységének egyik végterméke, amelyet kiválóan illesztettek napjaink klímavédelmi politikájához. Üzemanyag-piaci elemzők szerint mindenesetre az E85 forgalmazása sem a klímavédelmi, sem a bioüzemanyag-célok elérése szempontjából nem feltétlenül a legjobb megoldás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK