Hatékonyabb audit magyar találmánnyal

Vágólapra másolva!
Egy új, magyar fejlesztésű modell segítségével mód nyílhat az uniós pénzek útjának nyomon követésére és a megfelelően képzett szakemberek biztosítására. A szabvány iránt az EU is érdeklődik - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós források felhasználásának hatékonyabb auditálását szolgálja az a nemzetközi projekt, amelynek legfőbb eredménye - az integrált belső ellenőrzés keretrendszerének korszerűsítése és az ehhez kapcsolódó képzés - magyar fejlesztőmunka eredménye.

Egyes vélemények szerint néhány éven belül ez az új szabvány akár irányadóvá is válhat az Európai Unióban a közpénzek kezelésével, illetve a közpénzek felhasználásának ellenőrzésével foglalkozó szervezeteknél, intézményeknél.

A Leonardo-program keretéből 270 ezer eurós támogatást kapott a magyar szervezésű, hattagú nemzetközi konzorcium. A projekt teljes értéke 360 ezer euró volt, vezető koordinátori feladatait a Budapesti Gazdasági Főiskola látta el.

Itt egy ma megrendezendő nemzetközi konferencián adnak számot a kedvezményezettek a kétéves munka eredményeiről, s a szakmai érdeklődésre jellemző, hogy az EU számvevőszéke és az Európai Bizottság vezető illetékesei is részt vesznek a tanácskozáson.

Egyfelől a hatékonyabb ellenőrzési rendszer, másfelől az ennek megfelelő képzési szabvány, valamint az így megszerezhető képzettséget hitelesítő "képességkártya" kialakítása - ezek voltak a projekt alapvető célkitűzései annak érdekében, hogy az új modell egységesen alkalmazható legyen - tájékoztatta a lapot Iványos János, a projekt technikai koordinátora, a fejlesztés oroszlánrészét megvalósító Memolux Kft. vezetője.