Bővíti magyar gáztárolóját az E.ON

Vágólapra másolva!
Az E.ON Földgáz Storage Zrt. 32 milliárd forintos beruházással 2009-ig 600 millió köbméterrel 4,1 milliárd köbméterre növeli tárolókapacitását. Ebből 200 millió köbmétert még az idén befejeznek.
Vágólapra másolva!

A 2007 évi 200 millió köbméteres kapacitásbővítés októberben fejeződik be, és azt a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) használja a biztonsági készletezésre.

Az E.ON beruházása üzleti alapon valósul meg, és nem lesz hatása a gáz árára - mondta Garamhegyi Ábel. Az E.ON Földgáz Storage eddigi kitárolási kapacitása 47,5 millió köbméter, a téli csúcsfogyasztás mintegy fele. A 200 millió köbméter bővítés nyomán a kitárolási mennyiség - a pécsi és a debreceni háztartások téli napi csúcsfogyasztásának mennyiségével - 2,5 millió köbméterrel emelkedik. A kitárolási kapacitás a projekt befejezésével 2009-re 20 százalékkal nő.

Forrás: [origo]

Klaus G. Hammer elmondta, hogy a tárolóikat októbere elejére feltöltik. Az, hogy enyhe volt a tél és csekélyebb volt a kereslet nehézségeket okozott szerződéses mennyiség átvételében. Ennek költsége van, és jelenleg kemény tárgyalásokat folytatnak a beszállítókkal, és "megpróbálják minimalizálni a magyar fogyasztókra gyakorolt hatást". Az E.ON Földgáz Storage Zrt. elnöke újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 2004-ben és 2005-ben a beszerzésinél alacsonyabb értékesítési ár miatt az E.ON-nak járó kompenzáció összege mára 50 milliárd forintra csökkent, azaz ennyi épül be a gáz árába.

Az anyacég közben Oroszországban vásárol

A német E.ON energiavállalat 4,1 milliárd euróért megvásárolja az orosz OGK-4 áramtermelő körülbelül 70 százalékát, közölték hétfőn. Az OKG-4 az orosz elektromos művek, az Egyesített Energiarendszerek (UES) leányvállalata. Az E.ON a pénteken lezárult privatizációs pályázat győzteseként közvetlenül 47,4 százalékot szerez, majd tőkeemeléssel növeli a részesedését mintegy 70 százalékra. Oroszországban először fordul elő, hogy külföldi cég többséghez jut orosz elektromos cégben.